ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ αποδέχθηκαν την πρόταση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης

Φωτογραφία Αρχείου

ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ αποδέχθηκαν την μεσολαβητική πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, είπε ότι η απόφαση λήφθηκε το περασμένο Σάββατο, σε έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου. Σημείωσε πως το αποτέλεσμα ήταν οριακό, αφού ήταν πολύ λίγες οι ψήφοι διαφοράς, υπέρ του "ΝΑΙ".

Ο κύριος Ρουσουνίδης ανέφερε επίσης ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων έχει ήδη ενημερώσει προφορικώς τον υπουργό Εργασίας και θα το πράξει και γραπτώς το μεσημέρι.

Σε παρέμβασή του στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης, σημείωσε πως παρά το ότι η πρόταση ήταν προς όφελος της συνδικαλιστικής πλευράς, ο Σύνδεσμος προχώρησε στην αποδοχή της, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες.

"Το ζητούμενο είναι να συνεχίσει με ηρεμία η τουριστική βιομηχανία να προσφέρει στην οικονομία του τόπου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Βαβλίτης.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων θα απαντήσουν θετικά στην πρόταση του υπουργού Εργασίας, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση, ο κλάδος θα οδηγηθεί σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο κύριος Βαβλίτης διεμήνυσε πως ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, δεν είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε νέα διαπραγμάτευση.

Δίκαιη και ισορροπημένη, χαρακτηρίζει τη μεσολαβητική πρόταση για ανανέωση της συλλογική σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Μιλώντας στην εκπομπή του Ρικ, "Πρώτη Ενημέρωση", εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τη θετική ανταπόκριση της εργοδοτικής πλευράς - και η συνδικαλιστική πλευρά - μέσα από την ωριμότητα που την διακατέχει, θα απαντήσει σήμερα θετικά.

Ο κύριος Παναγιώτου ανέφερε ότι εντός της ημέρας είναι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ώστε να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Είπε, ακόμη, ότι η πρόταση προβλέπει την καταβολή, αμέσως, αύξησης 2% και επιπλέον όφελος μέσα στο Απρίλιο του 2025, που ανεβάζει την αύξηση στο 3,25%. Ανέφερε, παράλληλα, ότι με ορίζοντα το 2027, η αύξηση θα ανέλθει σωρευτικά, στο 7%.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε, επίσης, ότι η πρόταση προβλέπει κατοχύρωση του 13ου μισθού, τον οποίο αυτή τη στιγμή ΔΕΝ απολαμβάνουν περίπου δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, είπε ότι προβλέπεται επιπλέον αύξηση 3,5%. Σημείωσε, μάλιστα, ότι σε συνδυασμό με την αύξηση 7,2% που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα - σε λιγότερο από δύο χρόνια - τα άτομα του κλάδου που δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, θα λάβουν συνολική αύξηση 10,7%.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΠΑΓ/ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτωβρίου 2024 - 10:02

Τελευταιες Ειδησεις

21 Οκτωβρίου
Πυρκαγιά νότια της κοινότητας Λάνιας
13:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024
13:15
Ικανοποιημένο από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης δηλώνει το Λονδίνο
11:35
Βουλή: Θετικά αντιμετωπίζει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 η πλειοψηφία των κομμάτων
11:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 21/10/24
11:26
Αθλητισμός για όλους - 20 Οκτωβρίου 2024
11:00
Νέα τραγωδία στην άσφαλτο με θύμα 19χρονη από το Αυγόρου
10:24
Σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για συνταγματικά ζητήματα
10:11
Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο Φετουλάχ Γκιουλέν
09:43
ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ αποδέχθηκαν την πρόταση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
09:08
Συνελήφθη 17χρονος για τα επεισόδια στις Φοινικούδες
09:02
Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στο αεροδρόμιο Λάρνακας
08:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.