Νέα αποτυχημένη δοκιμή πυραύλου από το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βρετανίας

Photo by PHILIPPE HUGUEN / AFP

Μία ακόμα αποτυχημένη δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου από το πυρηνικό οπλοστάσιο Trident του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.


Όπως πρώτη αποκάλυψε η εφημερίδα Sun, η αποτυχημένη δοκιμή έγινε στις 30 Ιανουαρίου ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα των ΗΠΑ από το πυρηνικό υποβρύχιο HMS Vanguard, στο οποίο πιστεύεται ότι επέβαινε για να παρακολουθήσει από κοντά την άσκηση ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.


Η προηγούμενη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Trident είχε γίνει το 2016 και ήταν επίσης αποτυχημένη.


Σύμφωνα με τη Sun, στο νεότερο περιστατικό ο πύραυλος εκτοξεύθηκε επιτυχώς από το βυθισμένο υποβρύχιο, αλλά οι κινητήρες προώθησης δεν αναφλέγησαν όπως προβλεπόταν με αποτέλεσμα ο βάρους 60 τόνων πύραυλος απλά να πέσει σε μικρή απόσταση στον Ατλαντικό Ωκεανό και να βυθιστεί, χωρίς να πλησιάσει το προσδιορισμένο από τη δοκιμή θαλάσσιο σημείο πρόσκρουσης.


Κάθε πύραυλος τύπου Trident 2 D5 έχει τη δυνατότητα να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, καθεμία εκ των οποίων έχει ισχύ 20 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα.


Ο μη οπλισμένος πύραυλος που εκτοξεύτηκε επρόκειτο να φτάσει σε απόσταση περίπου 6.000 χιλιομέτρων μακριά στον Ατλαντικό μεταξύ Βραζιλίας και δυτικής Αφρικής.


Η τελευταία φορά που επιχειρήθηκε να γίνει αντίστοιχη δοκιμαστική βολή προ οκτώ ετών ήταν από το δίδυμο πυρηνικό υποβρύχιο HMS Vengeance. Ωστόσο ο πύραυλος παρεξέκλινε επικίνδυνα της πορείας του με αποτέλεσμα να αυτοκαταστραφεί.


Η νέα δοκιμή έγινε εν μέσω προειδοποιήσεων από Βρετανούς και νατοϊκούς στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός πολέμου της Δύσης με τη Ρωσία.


Η αποτυχημένη κατάληξη εκλαμβάνεται από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως ντροπιαστική για το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, με τον υπουργό να αναμένεται να προβεί σε σχετική ενημέρωση στη Βουλή των Κοινοτήτων.


Πάντως στρατιωτική πηγή που επικαλείται το Sky News λέει πως η αποτυχία έχει να κάνει με το ότι ο πύραυλος δεν ήταν οπλισμένος με πυρηνική κεφαλή και πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα εμφανιζόταν η «ανωμαλία» την οποία επιβεβαίωσε το Υπουργείο Άμυνας.


«Το πυρηνικό αποτρεπτικό οπλοστάσιο του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ασφαλές, προστατευμένο και αποτελεσματικό», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας.

Πηγή: ΡΙΚ, Θανάσης Γκαβός

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουαρίου 2024 - 12:08

Τελευταιες Ειδησεις

21 Απριλίου
Οργή Ισραήλ για την συνάντηση Ερντογάν - Χανίγια
06:34
Χαιρέτισε την απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ ο Νετανιάχου
06:09
Ικανοποίηση ΕΕ για την νέα οικονομική στήριξη της Ουκρανίας από ΗΠΑ
06:06
" Πυρά" Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κατά του Γενικού Ελεγκτή
05:57
Ζελένσκι: Ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας
05:53
Εντονη αντίδραση Ρωσίας για την αμερικανική βοήθεια προς Ουκρανία- Ισραήλ
05:37
Ποδόσφαιρο: Καθοριστικοί αγώνες για τη μάχη του τίτλου
05:32
Νέες διαδηλώσεις στο Ισραήλ
05:28
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 21/4/24
05:22
20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
21:50
ΗΠΑ: Ενέκρινε πακέτο βοήθειας δισεκατομμυρίων σε Ουκρανία και Ισραήλ
21:39
Κόντρα ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ για πράσινη φορολογία
21:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.