Οι αναφορές Ματαρέλα για το Κυπριακό

Η επίλυση του Κυπριακού έχει θεμελιώδη σημασία όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ισορροπία στη Μεσόγειο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

  Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά το πέρας συνομιλιών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κύριος Ματαρέλα τόνισε πως η Ιταλία υποστηρίζει μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για το διορισμό προσωπικής απεσταλμένης από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι η κυρία Άνχελα Κουεγιάρ έχει δύσκολο έργο μπροστά της.

   Ο Ιταλός πρόεδρος αναφέρθηκε - επίσης- στη στρατηγική συνεργασία Ρώμης και Λευκωσίας, στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.

  Έκαμε ιδιαίτερη νύξη στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την εκμετάλλευση των μεταναστών και το δουλεμπόριο, σε συντεταγμένες αφίξεις στην Ευρώπη, στη βάση των αναγκών που έχουν τα κράτη της Ένωσης.  

  Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητά του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Την ίδια στιγμή, έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

   Σημείωσε ότι με τον κύριο Ματαρέλα είχαν παραγωγικές συζητήσεις σε τομείς όπως: η ενέργεια - με τη δραστηριοποίηση της ιταλικής εταιρείας Ένι στην Κυπριακή Αόζ - η άμυνα, η ασφάλεια και ο πολιτισμός. Σχετικά με την άμυνα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις κοινές ασκήσεις και την κοινή εκπαίδευση, με τη συμμετοχή και άλλων μεσογειακών κρατών.

   Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι αποτελεί τεράστια πρόκληση για τις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   Μετά τις συνομιλίες, ακολούθησε επίσκεψη του Σέρτζιο Ματαρέλα στο Δημαρχείο Λευκωσίας και περιήγηση στην εντός των τειχών πόλη -κατά μήκος της πράσινης γραμμής.

   Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του, παρέθεσαν δείπνο στον επίσημο προσκεκλημένο.

ΠΑΣ/ΑΘΑ

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουαρίου 2024 - 20:36

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
11:35
Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του
11:20
Σήμερα η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
10:50
Σύλληψη 42χρονου δεσμοφύλακα για υπόθεση ναρκωτικών στις φυλακές
10:44
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε 12 αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
08:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
ΔΟΑΕ: Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια
06:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.