Fitch: Ακόμα 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό από άλμα κόστους ναυτιλίας

Το άλμα στο κόστος ναυτιλίας θα μπορούσε να προσθέσει σχεδόν 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στον πυρήνα του πληθωρισμού, τονίζει ο Fitch Ratings στο τελευταίο του Economics Dashboard.

Ο Fitch αναφέρει ότι η πρόσφατη έντονη άνοδος στο κόστος ναυτιλίας είναι πιθανό να έχει μικρότερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό, από την εκτίναξη του κόστους των εμπορευματικών μεταφορών το 2021, αλλά θα εντείνει τις προκλήσεις για τους Κεντρικούς τραπεζίτες στην ολοκλήρωση του "δύσκολου τελευταίου μιλίου" για μείωση του πληθωρισμού.

«Οι προοπτικές για το κόστος ναυτιλίας είναι αβέβαιες, αλλά ένα εύλογο σενάριο είναι ότι θα παραμείνει υψηλό για αρκετά τρίμηνα», τονίζει ο Fitch.

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει επίσης ότι η εκτίναξη του κόστους των εμπορευματικών μεταφορών το 2021 οδήγησε σε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ να κάνουν λόγο για αντίκτυπο περίπου 1,5 - 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, προσθέτει, η σημερινή αύξηση του πληθωρισμού από το κόστος ναυτιλίας είναι μικρότερη και το οικονομικό σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό από το 2021, όταν η ζήτηση για διαρκή καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκε κατακόρυφα και ο τομέας της μεταποίησης γνώρισε άνθηση, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων.

Επίσης, σήμερα οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι πλέον προβληματικές και η κατανάλωση αγαθών αυξάνεται μέτρια.

Σύμφωνα με τον Fitch, το κόστος ναυτιλίας έχει αυξηθεί πέραν του 150% από τον Δεκέμβριο του 2023 ως αποτέλεσμα των διαταραχών στη θαλάσσια περιοχή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Προσθέτει ότι οι αυξήσεις αυτές είναι πιθανό να διαφανούν στην αύξηση των τιμών των εισαγωγών στους επόμενους μήνες, ενώ οι μεγαλύτεροι χρόνοι μεταφοράς των προϊόντων θα μειώσουν τις προμήθειες καταναλωτικών αγαθών.

Ο Fitch αναφέρει σε σχέση με τη μετακύλιση του κόστους μεταφορών στον ΔΤΚ τα μοντέλα του δείχνουν ότι οι αυξήσεις σε αυτό αντανακλώνται γρήγορα στις τιμές των εισαγωγών μετά από ένα μέχρι δύο μήνες, αλλά μόνο μετά την πάροδο οκτώ μέχρι δέκα μηνών στον ΔΤΚ.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουαρίου 2024 - 10:39

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Σήμερα η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
10:50
Σύλληψη 42χρονου δεσμοφύλακα για υπόθεση ναρκωτικών στις φυλακές
10:44
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε 12 αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
08:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
ΔΟΑΕ: Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια
06:18
Τις προοπτικές της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
06:03
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στη Μέση Ανατολή
05:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.