Έλληνες και Κύπριοι χαράκτες στη Γαλλία (1920-2000)

Με τίτλο «Έλληνες και Κύπριοι χαράκτες στη Γαλλία (1920-2000)», άνοιξε και δεύτερη ετήσια έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια.

Η νέα έκθεση θα συντρέχει με την έκθεση «Χαμπής εικονογράφος» που άνοιξε στα Πλατανίσκια, πρόσφατα.

Θα παραμείνουν ανοικτές και οι δυο εκθέσεις μέχρι τον Μάρτη 2025.

Fassianos-Une plume.jpg

Εκτίθενται έργα των Γιάννη Κεφαλληνού, Δημήτρη Γαλάνη, Πολύκλειτου Ρέγκου, Λάμπρου Ορφανού, Mario Prassinos, Αλέκου Φασιανού, Σαράντη Καραβούζη, Γιούλικας Λακερίδου, Αριστείδη Πατσόγλου, Στέλλας Λάντσια, Χρίστου Κάλφα, Χρίστου Χρίστου, Πάρι Πρέκα, Γιώργου Βαρλάμου, Παναγιώτη Τέτση, Θόδωρου, Χρίστου Καρά.

Prassinos-Alpilles.jpg

Τα χαρακτικά της έκθεσης είναι ξυλογραφίες σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, λινογραφίες, λιθογραφίες, τσιγκολιθογραφίες, οξυγραφίες, ακουατίντες, βελονογραφίες, χαλκογραφία μελάνι & ζάχαρη.

Αρκετά χαρακτικά της έκθεσης είναι δωρεές στο Μουσείο, και άλλα είναι αγορές του Μουσείου. Δωρητές είναι: Δημήτρης Αλειθηνός, Γιώργος Κωστόπουλος, Σαράντης Καραβούζης, Γιούλικα Λακερίδου, Δήμητρα Σιατερλή, Ελένη Γούναρη, Νικόλας Μαστροπαύλος, Στέλλα Λάντσια, Μίνως Ορφανός, Χρήστος Κάλφας, Έλενα Χαραλάμπους.

Γαλάνης-Mulâtresse .jpg

Την έκθεση επιμελήθηκε η Hélène Reeb, η οποία γράφει σχετικά:

«Ένα μέρος της έκθεσης παρουσιάζει έργα χαρακτών ελληνικής και κυπριακής καταγωγής, οι οποίοι έζησαν για λίγα χρόνια κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ή για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη Γαλλία, οι περισσότεροι στο Παρίσι.

Ρέγκος Π. Le mont Athos .jpg

Τα χαρακτικά αυτά δημιουργήθηκαν στη Γαλλία και η φιλοτέχνησή τους αποκαλύπτει τις τάσεις της χαρακτικής τέχνης στη Γαλλία την εποχή που σπούδασαν ή έζησαν εκεί, ενώ η έμπνευσή τους αποκαλύπτει τον εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη, τόσο της Γαλλίας όσο και της Ελλάδας.

Τέτσης-Μαύρα τριαντάφυλλα.jpg

Άλλο μέρος της έκθεσης προτείνει ορισμένα χαρακτικά κορυφαίων καλλιτεχνών που έγιναν στην Ελλάδα στα τέλη του 20ού αιώνα, χρόνια μετά από την εποχή των σπουδών τους στο Παρίσι»

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μαρτίου 2024 - 10:45

Τελευταιες Ειδησεις

20 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
22:00
Μοτοσικλετιστής από την Ινδία έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα στην επαρχία Λάρνακας
21:48
Στις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν
21:33
Ζήτημα εθνικής ασφάλειας η προστασία της πατρίδας από τη λαίλαπα των πυρκαγιών
21:20
Τμήμα Φορολογίας: Άρχισε η υποβολή της Δήλωσης Εισοδήματος, μέσω του TaxisNet
21:16
Δίωρη συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη με Κινέζο Πρέσβη για το αέριο στο Βασιλικό
20:06
Γυμνάσια με πυρηνικά θα γίνουν βάσει χρονοδιαγράμματος, διαμηνύει το Κρεμλίνο
18:37
Δικαίωμα νέας έφεσης κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ κέρδισε ο Τζούλιαν Ασάνζ
18:31
Σύλληψη δύο υπόπτων για υπόθεση εντοπισμού οπλισμού σε τάφο στην Ορόκλινη
18:27
Υπουργός Παιδείας: Επικαιροποιημένο πρωτόκολλο για διαχείριση κρίσεων στα σχολεία
17:43
Πενθήμερο εθνικό πένθος στο Ιράν - Άρχισε η διάδοχη κατάσταση στη χώρα...
17:12
Στρατηγικής σημασίας η σχέση Ελλάδας -Αιγύπτου, τονίζει ο Γεραπετρίτης
17:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.