Προβλέψεις Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία

Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την μείωση του πληθωρισμού, συμβάλλουν στο να τεθεί η κυπριακή οικονομία σε υγιή βάση σύμφωνα με επισκόπηση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξάμηνου.

Ο ρυθμός αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος μετριάστηκε στο 2,4% το 2023, από 5,1% το 2022, με την επιβράδυνση της ανάπτυξης να οφείλεται κυρίως στην ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση για χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες, η οποία επηρεάστηκε από την εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ενδιάμεσες χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής, το 2024 και το 2025 η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει και πάλι και να φθάσει περίπου το 3%. Αυτή η επιτάχυνση της ανάπτυξης αναμένεται να βοηθηθεί από τις σημαντικές προγραμματισμένες επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και του τουρισμού, οι οποίες εν μέρει υποστηρίζονται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επειδή η Κύπρος έχει υψηλή έκθεση, τόσο άμεση όσο και έμμεση, σε εταίρους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις αποτελούν μη αμελητέο κίνδυνο για την οικονομία μας, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ. ΚΥΠΕ

ΚΩΣ/ΠΓ

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μαρτίου 2024 - 06:15

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
22:00
Επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο εξαπέλυσαν οι Χούθι
21:29
Παύση κάθε δίωξης των μοναχών της Μονής Αββακούμ ζητούν οι δικηγόροι τους
20:20
Κοινή ασπίδα για την αεράμυνα της Ευρώπης ζητούν Μητσοτάκης και Τουσκ
20:11
Αντίθετη με τον όρο για το Κυπριακό, η πρόοδος ευρωτουρκικών σχέσεων
18:53
Πρόσφορο το έδαφος για πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων
18:20
Δεσμεύτηκε για ταχύτερη εξέταση της υπόθεσης Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου
17:58
Αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση σχέσεων εξέφρασαν Χριστοδουλίδης-Ντούντα
16:23
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/05/24
16:18
Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους
15:58
Προβληματισμός στο Μαξίμου για το αίτημα εντάλματος σύλληψης Νετανιάχου
15:48
Σε επ’ αόριστον αποχή από την υπηρεσία on call οι λειτουργοί των Κοινωνικών Υπηρεσιών
15:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.