Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Σκωτίας

Την απόφαση να παραιτηθεί από ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) και από την εξουσία επιβεβαίωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Εδιμβούργο ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ.

Όπως ανακοίνωσε, θα παραμείνει στην ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης μέχρι το SNP να αναδείξει τον διάδοχο του.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις 398 ημέρες μετά από την ανάδειξη του 39χρονου πολιτικού στην ηγεσία του SNP και της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας, όταν διαδέχθηκε την παραιτηθείσα Νίκολα Στέρτζιον.

Ο κύριος Γιούσαφ έλαβε την απόφαση παραίτησης καθώς το Σαββατοκύριακο διαπίστωσε πως δεν θα μπορούσε να κερδίσει τις ψηφοφορίες εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και στην κυβέρνηση που θα διεξάγονταν μέσα στην εβδομάδα μετά από δύο προτάσεις μομφής που είχε προαναγγείλει η αντιπολίτευση.

Οι προτάσεις μομφής προέκυψαν μετά από τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του SNP με τους Πράσινους την περασμένη εβδομάδα. Οι υπουργοί των Πρασίνων διαφώνησαν με την κατάργηση περιβαλλοντικών στόχων από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, ο οποίος τους απέπεμψε από το κυβερνητικό σχήμα. Η αποπομπή τους άφησε τον κύριος Γιούσαφ να ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας.

Με τους Πράσινους να δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, το μέλλον του κύριος Γιούσαφ εναπόκειτο στην ψήφο της Ας Ρίγκαν, της μοναδικής βουλεύτριας του κόμματος Alba, του οποίου ηγείται ο ιστορικός ηγέτης του SNP και επί χρόνια πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ.

Ο κύριος Σάλμοντ έχει μετατραπεί σε σφοδρό επικριτή του SNP και για τη θετική ψήφο της βουλέυτριάς του έθεσε μια σειρά όρων, οι οποίοι φαίνεται πως δεν έγιναν δεκτοί από τον Χάμζα Γιούσαφ.

Όπως σχολίασε στη δήλωση παραίτησης ο κύριος Γιούσαφ, «σαφέστατα υποτίμησα το επίπεδο του πόνου και της αναστάτωσης που προκάλεσα στο κόμμα των Πρασίνων». Συμπλήρωσε ότι για να μπορέσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας να κυβερνήσει αποτελεσματικά «η εμπιστοσύνη στη συνεργασία με την αντιπολίτευση είναι ξεκάθαρα θεμελιώδης».

Πρόσθεσε δε πως δεν είναι διατεθειμένος να υπονομεύσει τις αξίες και αρχές του απλά για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Από τους πιθανούς διαδόχους ξεχωρίζει ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σκωτίας Τζον Σουίνι, που θεωρείται ενωτική φυσιογνωμία. Ωστόσο παραμένει ασαφές αν η αντιπολίτευση θα επιμείνει σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΓΚΑΒΟΣ, ΧΡΥ

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απριλίου 2024 - 14:31

Τελευταιες Ειδησεις

15 Μαΐου
Η Βουλή εξετάζει πρόταση για συμπερίληψη στο "Πόθεν Έσχες" των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας
18:59
Συγκλονισμένος ο Πρόεδρος από την απόπειρα δολοφονίας Φίτσο -Καταδικάζει η Αννίτα
18:12
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 15 Μαΐου 2024
18:00
Απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού -Κρίσιμη η κατάστασή του
17:30
Στις φλόγες παλιό σινεμά στη Λεμεσό -Απομακρύνθηκαν ένοικοι γειτονικής οικοδομής
17:07
Κομισιόν: Αύξηση του ΑΕΠ και μείωση πληθωρισμού και ανεργίας στην Κύπρο
17:00
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 15/5/2024
16:30
Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Ανδρέας Κωνσταντινίδης
16:13
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν 10.000 ανθρώπους την ημέρα στην Ευρώπη
16:10
Τατάρ: Η Ολγκίν υπερέβη τα όρια της εντολής της
15:34
Πρωτεΐνες του αίματος προειδοποιούν για καρκίνο, χρόνια πριν από τη διάγνωση
15:29
Νέα σκληρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ εξαπέλυσε ο Ερντογάν
15:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.