Κλινική δοκιμή νέων τεστ αίματος στο βρετανικό NHS για τον έγκαιρο εντοπισμό άνοιας

Photo by Niklas HALLE'N / AFP

Στον έγκαιρο εντοπισμό των πρωτεϊνών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και συνιστούν ένδειξη μελλοντικής άνοιας αποσκοπούν δύο καινούριες κλινικές δοκιμές διαφόρων τεστ αίματος που θα προσφέρει σε 5.000 εθελοντές το βρετανικό σύστημα δημόσιας υγείας NHS.

Οι εργαστηριακές δοκιμές των αιματολογικών εξέτασεων, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου UCL και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα στον εντοπισμό ενδείξεων της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων τύπων άνοιας.

Με την έγκαιρη ανίχνευση των πρωτεϊνών αυτών, που αρχίζουν να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο ακόμα και 20 χρόνια πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων, οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε περίθαλψη, δίκτυα υποστήριξης ή ακόμα και σε καινούρια φάρμακα κατά της νόσου.

Το κλινικό δοκιμαστικό πρόγραμμα θα διαρκέσει πέντε χρόνια.

Αυτή τη στιγμή στη Βρετανία σχεδόν ένας στους τρεις πάσχοντες από άνοια δεν λαμβάνουν ποτέ επίσημη διάγνωση. Μάλιστα μόνο το 2% των ασθενών υποβάλλεται στα υπάρχοντα ακριβή αλλά και πολύ ακριβά τεστ για τη νόσο Αλτσχάιμερ, δηλαδή είτε την εξειδικευμένη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ή την εξέταση γενετικού υλικού από τη σπονδυλική στήλη.

Η ομάδα της Οξφόρδης θα επικεντρωθεί στην ανίχνευση των «επικίνδυνων» πρωτεϊνών στο αίμα, αλλά και στον εντοπισμό άλλων δυνητικών βιοδεικτών που παραπέμπουν σε εκδήλωση άνοιας.

Θα εξετάσει επίσης κατά πόσο τα αιματολογικά τεστ μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό της άνοιας σε διάφορα στάδια.

Η ομάδα ερευνητών του UCL θα επικεντρωθεί στον βιοδείκτη p-tau217 που προδίδει τη νόσο Αλτσχάιμερ, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε ασθενείς στα αρχικά στάδια άνοιας ή ακόμα και σε ανθρώπους με ήπια αλλά εντεινόμενα προβλήματα μνήμης.

Πηγή: ΡΙΚ, θανάσης Γκαβός

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Απριλίου 2024 - 12:26

Τελευταιες Ειδησεις

21 Μαΐου
Εντός ωρών η πρόταση ΟΚΥπΥ για τους νοσηλευτές
09:53
Ιράν: Σε εξέλιξη η νεκρώσιμος ακολουθία του Εμπραχίμ Ραϊσί
09:43
Διαμαρτυρία την Πέμπτη από νοσηλευτές μέλη ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ
08:56
Χίλιοι τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Αμάλθεια
08:48
Θύματα ένοπλης ληστείας έπεσαν χθες βράδυ δύο γυναίκες από τη Νιγηρία
08:42
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 21 Μαΐου 2024
06:02
Μπάιντεν: Δεν αποτελούν γενοκτονία οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
05:49
Εντονη αντίδραση Νετανιάχου για το αίτημα έκδοσης εντάλματος σύλληψής του
05:46
Πενθήμερο εθνικό πένθος στο Ιράν - Στις 28 Ιουνίου οι προεδρικές εκλογές
05:42
Ενός λεπτού σιγή στο Σ.Α για το θάνατο του ιρανού προέδρου. Εντονη αντίδραση του Ισραήλ
05:42
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 21/05/24
05:28
20 Μαΐου
Μοτοσικλετιστής από την Ινδία έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα στην επαρχία Λάρνακας
21:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.