Αμοιβαία δέσμευση στο μεταναστευτικό επαναβεβαίωσαν 8 κράτη μέλη

Φωτογραφία Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Την αμοιβαία δέσμευσή τους για την ενίσχυση των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης των προκλήσεων που απορρέουν από την παράτυπη μετανάστευση, επαναβεβαίωσαν τα 8 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία συμμετείχαν στην Υπουργική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Κυπριακή Δημοκρατία, Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Πολωνία, συμφώνησαν ότι η πρόσφατη υιοθέτηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, σηματοδοτεί την αρχή μιας προσπάθειας για επίτευξη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στο πρόβλημα.

Σε κοινή δήλωσή τους, τονίζουν πως η παράτυπη μετανάστευση, η εμπορία προσώπων, η εργαλειοποίηση και οι υβριδικές απειλές εναντίον της Ένωσης, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

Παράλληλα, επισημαίνουν την ανάγκη υλοποίησης ρεαλιστικών δράσεων σε σχέση με την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού.

Τα οκτώ κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποδεικνύουν την ανάγκη συνέχισης και επέκτασης της υφιστάμενης συνεργασίας με το Λίβανο, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερων ροών προς την Ευρώπη.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία, υπογραμμίζουν πως η κατάσταση θα εξακολουθήσει να αξιολογείται και δεν αποκλείεται, στο άμεσο μέλλον, να υπάρξει ευρύτερη συζήτηση για την πρακτική λήψης αποφάσεων, σχετικά με την παροχή διεθνούς προστασίας σε άτομα από τη Συρία.

Ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανεξέταση του καθεστώτος περιοχών στην Συρία, διαπιστώθηκε κατά την υπουργική Σύνοδο για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Τόνισε ότι έπειτα από 13 χρόνια, τα δεδομένα και οι συνθήκες στην Συρία έχουν αλλάξει και είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξεύρει τους κατάλληλους τρόπους, που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση των σημερινών πραγματικοτήτων που επικρατούν στη χώρα.

Ο κύριος Ιωάννου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει επίσπευση των διαδικασίων για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, που θα δημιουργήσουν συνθήκες οι οποίες θα επιτρέπουν την επιστροφή προσώπων στην Συρία.

Επισήμανε πως ήδη η ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τις αρχές της Συρίας.

"Επομένως πρόσθεσε, θα πρέπει ως Ευρωπαϊκή Ενωση να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ασφαλείς, εθελούσιες επιστροφές Σύρων, με τρόπο που θα εξασφαλίζει την προστασία τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες".

Ο κύριος Ιωάννου υπέδειξε πως αυτό το σημείο αποτελεί την κατάληξη της σημερινής συνάντησης, εφόσον μια ομάδα κρατών μελών θα μπορέσει πλέον να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΠΑΓ/ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαΐου 2024 - 17:14

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Η UNFICYP σε συζητήσεις με ΚΔ για αντιμετώπιση των προκλήσεων στη νεκρή ζώνη
21:00
Κλιματιζόμενοι χώροι για προστασία από καύσωνα σε Δήμους Λατσιών και Στροβόλου
20:46
Αποφυγή ασκήσεων σε υπαίθριους χώρους, εν ώρα καύσωνα, συστήνει ο ΚΟΑ
20:40
ΗΠΑ: 50 δις δολάρια στην Ουκρανία από την περιουσία της Ρωσίας -Πως απαντά η Μόσχα
20:33
Προσηλωμένη η κυβέρνηση στη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για την καινοτομία
20:27
Βρετανία: Στο ναδίρ η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ
20:01
Με το δεξί θα αρχίσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέει ο ΥΠΕΣ
19:38
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 13/06/24
17:32
Ντίνος Έλληνας: «Τα πρώτα 400 κλιματιστικά σε 20 σχολεία, εντός Αυγούστου»
17:20
Συμβόλαια με ΗΠΑ για αγορά μαχητικών F16, υπέγραψε η Τουρκία
17:14
Φόρουμ Ισπανίας -Τουρκίας: Συναλλαγές 20 δις και αιχμές κατά της Κύπρου από Ερντογάν
17:06
Νέα πορτοκαλί προειδοποίηση για αύριο -Κίτρινη για απόψε στα ορεινά
16:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.