Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε

Η πρώτη ανθρώπινη παρουσία στην Κύπρο εντοπίζεται στην περίοδο μεταξύ πριν από 14250 χρόνια και 13180 χρόνια, πολύ προηγουμένως από τους έως σήμερα υπολογισμούς.

Μελέτη του κρατικού Πανεπιστημίου Φλίντερς, της Αυστραλίας, που δημοσιεύεται σε επιστημονικά περιοδικά, αναφέρει ότι αμφισβητούνται παλαιότερες μελέτες ότι τα νησιά της Μεσογείου, κατά την πλειστόκαινη περίοδο, δεν ήταν φιλόξενα και δεν μπορούσαν να κατοικηθούν.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα μεγάλα μεσογειακά νησιά ήταν ελκυστικοί και δημοφιλείς προορισμοί για τους ανθρώπους - κυνηγούς της παλαιολιθικής εποχής.

Η εγκατάσταση κατοίκων στην Κύπρο ήταν ραγδαία και, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, μέσα σε 100 χρόνια σε 2 ή 3 μεταναστευτικά κύματα και 11 γενεές, ο πληθυσμός της Κύπρου έφτασε στις τέσσερις έως πέντε χιλιάδες. Οι πρώτες περιοχές που κατοικήθηκαν ήταν στην επαρχία Πάφου, με επικρατέστερη την Κισσόνεργα.

Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι τη μετανάστευση επέβαλαν δημογραφικές πιέσεις και ραγδαίες κλιματικές αλλαγές στις ηπειρωτικές περιοχές.

Πηγή: phys.org

Π.Χ. / Μ.Α.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαΐου 2024 - 06:19

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Σαουδική Αραβία: Περισσότεροι από 900 νεκροί κατά τη διάρκεια του χατζ
22:05
Χριστοδουλίδης: «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε πολεμικές συρράξεις»
21:51
Θεμελιώδης στόχος η μακροοικονομική σταθερότητα και η ορθολογική διαχείριση
21:38
Απάντηση Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη στο ΑΚΕΛ για τα μέτρα στήριξης...
20:27
Η κυβέρνηση εμπαίζει την κοινωνία, λέει το ΑΚΕΛ -Κόμματα σχολιάζουν τα μέτρα στήριξης
20:19
Απειλές εναντίον της Κύπρου από τη Χεζμπολάχ -Εις γνώση της κυβέρνησης
19:37
Και αύριο με 40άρια η πρωτεύουσα - Κίτρινη προειδοποίηση...
19:16
Ελλάδα: Έργο εμπρηστή η φωτιά στη Βάρη -Κορωπίου -Μικρά ενιαία μέτωπα
19:03
Ρωσία: Απελάθηκαν 30.000 ξένοι υπήκοοι -Κόκκινο σε είσοδο 100.000 ξένων
18:58
Πλημμύρισε με σκουπίδια η Κύπρος! - 120 παράνομοι σκυβαλότοποι!
18:15
Με οικονομικά αντίποινα απειλεί τη Δύση η Ρωσία -Δηλώσεις Ζαχάροβα...
18:11
Χειροπέδες σε δύο νεαρές - Κουβαλούσαν 42 κιλά κάνναβης στις αποσκευές τους
18:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.