Ηνωμένο Βασίλειο: Για αποτρέψιμη καταστροφή και συγκάλυψη μιλά το πόρισμα για τις μεταγγίσεις

Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP

Η «μεγαλύτερη καταστροφή» στην ιστορία του βρετανικού συστήματος υγείας NHS με τις μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος σε 30.000 ασθενείς την περίοδο 1970-1991 «δεν ήταν ατύχημα», ήταν «αποτρέψιμη» και επιδεινώθηκε λόγω «διακριτικής, διάχυτης και ανατριχιαστικής» συγκάλυψης, απόκρυψης αλήθειας και εξαπάτησης από πολιτικούς, γιατρούς και λοιπούς αρμόδιους φορείς.

Αυτός είναι ο πυρήνας του πολυαναμενόμενου πορίσματος της ανεξάρτητης επταετούς έρευνας για το σκάνδαλο που στοίχισε τη ζωή σχεδόν 3.000 ανθρώπων, στους οποίους χορηγήθηκε αίμα μολυσμένο με ιούς, κυρίως της ηπατίτιδας C και του HIV.

Το πόρισμα, που εκτείνεται σε 2.527 σελίδες, δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι στο Λονδίνο από τον επικεφαλής της έρευνας σερ Μπράιαν Λάνγκσταφ.

«Αυτή η καταστροφή δεν ήταν ατύχημα. Προδόθηκε η εμπιστοσύνη των ασθενών», είπε ο σερ Μπράιαν, προσθέτοντας ότι η καταστροφή αυτή έγινε χειρότερη καθώς στη συνέχεια οι γιατροί και οι αρμόδιοι απέκρυψαν την αλήθεια. «Συστήνω λοιπόν την άμεση καταβολή αποζημιώσεων», συμπλήρωσε παρουσιάζοντας το πόρισμα ο έμπειρος δικαστής.

Το πόρισμά του αναφέρεται στη χρήση μολυσμένων προϊόντων αίματος για μια νέα θεραπεία αιμοφιλικών ασθενών. Το πλάσμα αίματος είχε εισαχθεί από τις ΗΠΑ παρά τις προειδοποιήσεις ότι μεταξύ των δωρητών ήταν και άτομα υψηλού ρίσκου, όπως ναρκομανείς και τρόφιμοι φυλακών.

Σημειώνει επίσης ότι στη δεύτερη κατηγορία ασθενών που επλήγησαν, δηλαδή ανθρώπων που χρειάζονταν μετάγγιση λόγω επιπλοκών στον τοκετό, λόγω ατυχημάτων ή άλλων θεραπειών, χρησιμοποιήθηκε αίμα από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο όμως επί δύο δεκαετίες υποβαλλόταν σε ελλιπείς ελέγχους ασφαλείας.

«Οι ιθύνοντες δεν έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των ασθενών», αναφέρει το πόρισμα. Αποκαλύπτει επίσης την εσκεμμένη καταστροφή ορισμένων κρίσιμων εγγράφων για την υπόθεση από εργαζόμενους στο Υπουργείο Υγείας.

Τονίζεται πως οι ασθενείς εκθέτονταν σε κίνδυνο «εν γνώσει» των γιατρών, ότι κάποιες από τις ασθένειες από τις οποίες απειλούνταν οι ασθενείς ήταν γνωστές ακόμα και το 1970, πως συχνά γίνονταν μεταγγίσεις που δεν χρειάζονταν, πως ακόμα και μαθητές στην ουσία χρησιμοποιούνταν ως «αντικείμενα έρευνας» και πειραματόζωα, ότι διαδοχικές κυβερνήσεις και διοικήσεις του NHS απέφυγαν να αναγνωρίσουν τα λάθη που είχαν γίνει, συχνά μετερχόμενες «ανακριβείς ή παραπλανητικές» δικαιολογίες.

Στις συστάσεις του ο σερ Μπράιαν, πέρα από τις αποζημιώσεις, ζητά να ανεγερθούν μνημεία για τα θύματα και να εξεταστούν για ηπατίτιδα C όλοι όσοι έλαβαν αίμα πριν από το 1996.

Συγγενείς θυμάτων και θύματα ζήτησαν σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος απολογία και αποζημίωση από την κυβέρνηση, αλλά και απολογία από συγκεκριμένα άτομα σε θέσεις ευθύνης που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, καθώς και από τις εμπλεκόμενες φαρμακευτικές εταιρείες.

Αργότερα το απόγευμα σε έκτακτη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναμένεται να εκφράσει τη βαθιά λύπη της κυβέρνησης, απολογούμενος για τα τραγικά λάθη που διεπράχθησαν στο πλαίσιο αυτού του σκανδάλου.

Εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί πακέτο-ρεκόρ για αποζημιώσεις, ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η έρευνα που ολοκληρώνεται σήμερα με την ανακοίνωση του πορίσματος άρχισε το 2017 με εντολή της τότε πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Η τελική έκθεση πάντως θα επιδοθεί στην κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Πηγή: ΡΙΚ, Θανάσης Γκαβός

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μαΐου 2024 - 15:27

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Η UNFICYP σε συζητήσεις με ΚΔ για αντιμετώπιση των προκλήσεων στη νεκρή ζώνη
21:00
Κλιματιζόμενοι χώροι για προστασία από καύσωνα σε Δήμους Λατσιών και Στροβόλου
20:46
Αποφυγή ασκήσεων σε υπαίθριους χώρους, εν ώρα καύσωνα, συστήνει ο ΚΟΑ
20:40
ΗΠΑ: 50 δις δολάρια στην Ουκρανία από την περιουσία της Ρωσίας -Πως απαντά η Μόσχα
20:33
Προσηλωμένη η κυβέρνηση στη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για την καινοτομία
20:27
Βρετανία: Στο ναδίρ η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ
20:01
Με το δεξί θα αρχίσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέει ο ΥΠΕΣ
19:38
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 13/06/24
17:32
Ντίνος Έλληνας: «Τα πρώτα 400 κλιματιστικά σε 20 σχολεία, εντός Αυγούστου»
17:20
Συμβόλαια με ΗΠΑ για αγορά μαχητικών F16, υπέγραψε η Τουρκία
17:14
Φόρουμ Ισπανίας -Τουρκίας: Συναλλαγές 20 δις και αιχμές κατά της Κύπρου από Ερντογάν
17:06
Νέα πορτοκαλί προειδοποίηση για αύριο -Κίτρινη για απόψε στα ορεινά
16:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.