Σε πέντε άξονες θα κινηθεί η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών των Προέδρων Κύπρου - Πολωνίας

Photo by Sameer Al-Doumy AFP

Σε 5 άξονες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ από έγκυρες πηγές, θα κινηθεί η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ομόλογο του της Πολωνίας.

Ο πρώτος αφορά τις διμερείς σχέσεις, με επίκεντρο τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης τους, μεταξύ άλλων, με περισσότερες εμπορικές και οικονομικές ανταλλαγές, με την Πολωνία να αγοράζει σήμερα 70% του Κυπριακού χαλλουμιού, επενδύσεις, αύξηση του τουριστικού ρεύματος, καθώς φέτος θα επισκεφθούν την Κύπρο 300 χιλιάδες Πολωνοί, και μεγαλύτερη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Όπως σημειώνεται, πολλοί Πολωνοί πολίτες αγοράζουν ακίνητα στην Κύπρο και σημαντικός αριθμός εταιρειών τους είναι εγγεγραμμένος στο νησί.

Θα συζητηθεί επίσης το Ουκρανικό, ύψιστη προτεραιότητα για την Πολωνία, η οποία επιθυμεί μέγιστη στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο και ένταξη στην Ένωση, Ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η διεύρυνση, με επίκεντρο την ένταξη της Ουκρανίας αλλά και της Μολδαβίας, καθώς και προς τα Δυτικά Βαλκάνια, και το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού, με την Πολωνία να βρίσκεται στην άλλη πλευρά των θέσεων της Λευκωσίας, αντίθετη στο σύστημα της υποχρεωτικής αλληλεγγύης.

Παρόλα αυτά, η Βαρσοβία είχε συμμετάσχει στην κοινή δήλωση για τη Συρία και την ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος ορισμένων περιοχών της χώρας.

Οι δύο ηγέτες, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στον απεσταλμένο του ΡΙΚ Κωνσταντίνο Τσιντά θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου μήνα, καθώς και τις επερχόμενες αλλαγές προσώπων στα θεσμικά όργανα της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προβάλει επίσης την ανάγκη επίτευξης προόδου στο Κυπριακό, μετά από μισό αιώνα Τουρκικής εισβολής και κατοχής, ενημερώνοντας για την τρέχουσα συγκυρία όπως διαμορφώνεται με την ολοκλήρωση του 3ου κύκλου επαφών της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα. Θα εκφράσει δε ευχαριστίες για τη στάση αρχών της Πολωνίας ενώ θα εξηγήσει την πρωτοβουλία του αναφορικά με τον ενισχυμένο ρόλο της Ένωσης στο Κυπριακό.

Αυτά, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, σε συνάρτηση και με την πορεία των Ευρωτουρκικών σχέσεων, με δεδομένα και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα για ουσιαστική διασύνδεση της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων δεν αποκλείεται να τεθεί και το ενδεχόμενο ανοίγματος γραφείου του ψευδοκράτους στην Πολωνία, η οποία καθησυχάζει τη Λευκωσία. Το ψευδοκράτος φαίνεται όμως, όπως εκτιμάται, να συνεχίζει τις προσπάθειες.

Θα τεθούν επί τάπητος και οι περιφερειακές εξελίξεις, με τον πόλεμο στη Γάζα ψηλά στην ατζέντα και με δεδομένο το Πολωνικό ενδιαφέρον συνεισφοράς στο ταμείο Αμάλθεια, προς ενίσχυση της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας διάνοιξης θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για ανακούφιση των πληγέντων Παλαιστινίων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα εκφράσει τα συλλυπητήρια του για το θανάτου Πολωνού υπηκόου, εθελοντή της World Central Kitchen στη Γάζα.

Η Πολωνία έχει στηρίξει την ανάγκη αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση ομήρων και ψήφισε πρόσφατα υπέρ στη Γενική Συνέλευση για αναβάθμιση του στάτους της Παλαιστίνης, ενώ στις συζητήσεις θα δοθεί έμφαση στην ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαικής Ενωσης στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας στο Μεσανατολικό, με υποστήριξη της πολιτικής διαδικασίας μέσω λύσης δύο κρατών.

Στόχοι γενικότερα, όπως τονίζεται, είναι η ανάδειξη της σημασίας της πρώτης αυτής επίσκεψης στην Πολωνία, σε προεδρικό επίπεδο, με επιπρόσθετη και τη συγκυρία της πρόσφατης 20ης επετείου ένταξης των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την τριπλέτα Προεδρίας της ένωσης που ακολουθεί από το πρώτο εξάμηνο του 2025, με πρώτη την Πολωνία, ακολούθως τη Δανία και το 2026 την Κύπρο.

Ανάλογη τριπλέτα είχε επαναληφθεί και το 2011-2012.

Πηγή: Κωνσταντίνος Τσιντάς - Απεσταλμένος του ΡΙΚ στη Βαρσοβία

ΜΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαΐου 2024 - 05:38

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Η UNFICYP σε συζητήσεις με ΚΔ για αντιμετώπιση των προκλήσεων στη νεκρή ζώνη
21:00
Κλιματιζόμενοι χώροι για προστασία από καύσωνα σε Δήμους Λατσιών και Στροβόλου
20:46
Αποφυγή ασκήσεων σε υπαίθριους χώρους, εν ώρα καύσωνα, συστήνει ο ΚΟΑ
20:40
ΗΠΑ: 50 δις δολάρια στην Ουκρανία από την περιουσία της Ρωσίας -Πως απαντά η Μόσχα
20:33
Προσηλωμένη η κυβέρνηση στη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για την καινοτομία
20:27
Βρετανία: Στο ναδίρ η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ
20:01
Με το δεξί θα αρχίσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέει ο ΥΠΕΣ
19:38
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 13/06/24
17:32
Ντίνος Έλληνας: «Τα πρώτα 400 κλιματιστικά σε 20 σχολεία, εντός Αυγούστου»
17:20
Συμβόλαια με ΗΠΑ για αγορά μαχητικών F16, υπέγραψε η Τουρκία
17:14
Φόρουμ Ισπανίας -Τουρκίας: Συναλλαγές 20 δις και αιχμές κατά της Κύπρου από Ερντογάν
17:06
Νέα πορτοκαλί προειδοποίηση για αύριο -Κίτρινη για απόψε στα ορεινά
16:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.