Ιστορικής σημασίας έναρξη στρατηγικού διαλόγου Κύπρου -Ηνωμένων Πολιτειών

Στην ιστορικής σημασίας ανακοίνωση έναρξης στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησαν οι Κωνσταντίνος Κόμπος και Άντονι Μπλίνγκεν ύστερα από συνάντηση που είχαν σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Κύπρος καθίσταται πλέον θεσμικός συνομιλητής των Αμερικανών εδραιώνοντας τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο θεσμοθετημένος διάλογος θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο και θα αφορά μια σειρά θεμάτων όπως: η Ασφάλεια, η Ενέργεια, το Εμπόριο, οι Κοινωνικές σχέσεις, οι Επενδύσεις και η Ερευνα και η Τεχνολογία.

Μέσω της επίτευξης της εν λόγω συμφωνίας η Κύπρος εντάσσεται σε ένα γκρουπ 30 χωρών με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκαθιδρύσει στρατηγικό διάλογο εκ των οποίων οι 13 είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διπλωματικές πηγές ανέδειξαν τη σημασία της συμφωνίας υπό το πρίσμα της εμβάθυνσης των σχέσεων Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών σε συνάρτηση με τα εμπόδια που έθετε διαχρονικά η Τουρκία.

Ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων των ετήσιων συναντήσεων θα γίνει στη Λευκωσία τον Σεπτέμβριο σε επίπεδο υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν έκαμε λόγο για σημαντική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Πρόσθεσε πως θεωρεί ότι η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της σχέσης Ουάσιγκων-Λευκωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος δήλωσε ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπαίνει σε μιά ομάδα κρατών με τα οποία πλέον οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν δομημένο διάλογο, ο οποίος να είναι εντατικός και να προσανατολίζεται στη δημιουργία απτών και συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Την ίδια ώρα, υπεγράφη μεταξύ της Λευκωσίας και της Ουάσιγκτων, συμφωνία με στόχο την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.Το πρόγραμμα, με την οριστικοποίηση της συμφωνίας, θα επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαγγελματικούς λόγους ή για τουρισμό- για διαμονή έως και 90 ημέρες-χωρίς θεώρηση διαβατηρίου, τύπου "Β", όπως συμβαίνει έως σήμερα.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ / Τάσος Χριστοδούλου

ΕΥΑ / ΑΚΩ

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2024 - 21:02

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιουλίου
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες απόψε και αύριο
17:54
Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας: Ουσιαστική η ιστορική επίσκεψη του Μητσοτάκη
17:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
17:26
Υποχώρησε η πληρότητα των φραγμάτων σε όλη την Κύπρο στο 37%
17:11
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 21/07/24
16:49
Εντείνονται οι πιέσεις από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών προς τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του
16:36
Μπανγκλαντές: ήρθησαν οι περισσότερες ποσοστώσεις προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα μετά τις βίαιες συγκρούσεις
16:10
Πάγια η Βρετανική θέση επί της μορφής λύσης του Κυπριακού
16:01
Αναστασιάδης: Ποτέ δεν μίλησα για δυο κράτη
15:55
Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Δεν νοείται η Κύπρος να παραμένει διαιρεμένη 50 χρόνια μετά τη τραγωδία του 1974
15:47
Εντείνεται η ανησυχία για διασπορά του πολέμου της Γάζας μετά την πρώτη επίθεση του Ισραήλ κατά της Υεμένης
15:39
Ρώσικα μαχητικά αεροσκάφη απέτρεψαν στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ, λέει το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας
15:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.