Συζήτηση στη Βουλή για τα πανωτόκια

Φωτογραφία Αρχείου

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζήτησε πρόταση νόμου του μεμονωμένου βουλευτή Κωστή Ευσταθίου για τα λεγόμενα πανωτόκια, δηλαδή για την κεφαλαιοποίηση των τόκων, με αποτέλεσμα δύο φορές τον χρόνο, να αυξάνεται το χρέος άρα και οι τόκοι επί του δανείου.

Για παράδειγμα αν για ένα δάνειο 100 χιλιάδων ευρώ, καθυστερήσει μια δόση, τότε αυξάνεται το επιτόκιο και επιβάλλεται δύο φορές τον χρόνο.

Το επιτόκιο αυτό δεν επιβάλλεται μόνο στο αρχικό ύψους του δανείου, άλλα στο σύνολο του ύψους του δανείου, μαζί με τους τόκους.

Προτείνεται να υπάρχουν δύο στήλες, μια για το αρχικό κεφάλαιο και μια με τους τόκους, ώστε να μην κεφαλαιοποιούνται οι τόκοι και να αυξάνεται το χρέος.

Ο Κωστής Ευσταθίου, σημείωσε ότι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, υπάρχει αυτή η ληστρική, κατά την έκφρασή του, συμπεριφορά των Τραπεζών. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να σταματήσει αυτή η ασυδοσία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς δήλωσε ότι κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατίας, για τιμωρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δεν προωθήθηκε η εναρμόνιση για την προστασία των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές ρήτρες και τις αθέμητες ρυθμίσεις.

Η Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε και πρόταση νόμου του βουλευτή Αβέρωφ Νεοφύτου, για ρύθμιση των χορηγιών από το ταμείο αλληλεγγύης, το οποίο αφορά:

Κουρεμένους καταθέτες, μετόχους της τράπεζας Κύπρου και κατόχους αξιογράφων.

Προτείνει κάθε χρόνο ένα ποσό γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ, από το τέλος επί των καταθέσεων, να διατίθεται για κάλυψη των πληγέντων από το κούρεμα.

Αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στα 840 άτομα, που εργάζονταν πριν το 2013 στην Τράπεζα Κύπρου και τα οποία σήμερα όταν αφυπηρετούν λαμβάνουν μόνο το 52,5% του ταμείου προνοίας.

Με την ρύθμιση θα λαμβάνουν το 75%, όπως όλοι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα. Σε διάστημα δύο με τρία χρόνια, αναμένεται να ικανοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Στη συνέχεια τα ποσά θα οδηγούνται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Η πρόταση κατατέθηκε το 2022 όταν ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς δήλωσε ότι το κόμμα κατέθεσε πρόταση νόμου για φορολόγηση των Τραπεζών και στήριξη των δανειοληπτών.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέλυσε στην Επιτροπή και την πρόταση την οποία ετοιμάζει για τους εγγυητές.

Προνοεί, οι εγγυητές να έχουν ευθύνη μέχρι τον διπλασιασμό του δανείου.

Για παράδειγμα ομάδα ατόμων, εγγυήθηκε για οικιστικό δάνειο 200 χιλιάδων ευρώ. Με τους ανατοκισμούς το προβληματικό δάνειο έφθασε στις 800 χιλιάδες ευρώ. Η Τράπεζα πώλησε το ακίνητο για 150 χιλιάδες ευρώ. Οι εγγυητές θα έχουν ευθύνη μόνο για τις 50 χιλιάδες ευρώ.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, Παναγιώτης Καπαρής

ΕΥΑ/ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2024 - 15:18

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουλίου
Ιεροσόλυμα: Ολοκληρώθηκε η τετραήμερα διαδήλωση για τερματισμό του πολέμου στην Γάζα
21:07
Νέα ισραηλινή επίθεση στην Γάζα - περισσότεροι από 70 νεκροί και 300 τραυματίες
21:04
Ελπίδα Χριστοδουλίδη ότι σύντομα θα υπάρξει ουσιαστική προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου
20:37
ΑΚΕΛ: Αρνητικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές - Θετικό στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
19:12
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 13 Ιουλίου 2024
18:00
2 νέες συλλήψεις για την έκρηξη σε καφετέρια στην Λευκωσία
16:53
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 13/07/24
16:27
Διπλά συγχαρητήρια Ίλον Μάσκ στον Φειδία Παναγιώτου με εκατομμύρια θεάσεις
16:08
Προκλητικά πανηγύρια για την επέτειο της τουρκικής εισβολής ετοιμάζει το ψευδοκράτος
16:03
Επεκτείνεται στις 60 ημέρες ο χρόνος αποπληρωμής των προστίμων, για τις κάμερες φωτοεπισήμανσης
15:59
Πυρκαγιά από ηλεκτροσυγκόλληση στην κοινότητα Ξυλιάτου
15:53
Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αθήνα και Λευκωσία
14:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.