Μηνύματα καταδίκης των μαύρων επετείων έστειλαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μηνύματα καταδίκης των μαύρων επετείων, αλλά και ελπίδας και αποφασιστικότητας έστειλαν απόψε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με ομιλίες τους στην εκδήλωση στο Προεδρικό για τις μαύρες επετείους. Στην πρώτη παρόμοια εκδήλωση που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Παρούσα στην επετειακή εκδήλωση ήταν και ολόκληρη η πολιτική και πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία.

Θέλω μα επαναλάβω ενώπιον σας δύο λέξεις πού μας σφράγισαν όλους, "Δεν Ξεχνώ", ξεκίνησε την ομιλία του ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, διεκήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην προσπάθεια για μία Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Σε μιά Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία , σε ένα εναίο κράτος, χωρίς στρατούς κατοχής χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις όπως το προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός. Ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος, τόνισε τέλος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Πενήντα χρόνια μετά η Τουρκία παραμένει ο εισβολέας στην Κύπρο, με κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, δήλωσε στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Είμαστε, σημείωσε, οι μόνοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πού δεν μπορούμε να απολαύσουμε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές μας ελευθερίες.

Προτεραιότητά μου , δήλωσε ο Πρόεδρος, είναι ο τερματισμός τής κατοχής , η απελευθέρωση και η επανένωση. Στοχεύουμε σε λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, λύση που θα ενώνει την χώρα και τον λαό με ασφάλεια και ίσα δικαιώματα για όλους, σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Παρά τις δυσκολίες,αλλά και απειλές ,όπως αυτές πού ακούσαμε σήμερα από τον ηγέτη της Τουρκίας, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή. συνεχίζουμε την προσπάθεια,με όραμα γιά μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Περαιτέρω, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε δεχθεί τον συμβιβασμό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και για πενήντα χρόνια η Τουρκία δεν επέτρεψε την εξεύρεση μιας λύσης.΅Είμαστε προσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και είμαστε πανέτοιμοι να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος .

"Θέλω παράλληλα να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις και τον συμβιβασμό. Είμαστε μέλη της Ενωσης", τόνισε ο Πρόεδρος, απορρίπτοντας και την τουρκική απαίτηση για δύο κράτη.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και κρίσιμοι, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι τους επόμενους μήνες θα λάβουμε ενδεχομένως κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις."Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία, και να επανενώσουμε την Κύπρο, πάντοτε στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου", δήλωσε ο Πρόεδρος μιλώντας κατά την έναρξη της κατ' ιδία συνάντησης πού είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας , πριν την έναρξη της επετειακής εκδήλωσης.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε επίσης ότι η πρώτη αυτή παρόμοια επίσκεψη του έλληνα πρθυπουργού , αντανακλά και το επίπεδο των σχέσεων των δύο κυβερνήσεων αλλά και προσωπικά των δύο ηγετών.

Πενήντα χρόνια είναι πολλά και πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ΕυρωπαΊκή Ένωση , η οποία, όπως είπε, έχει τις λύσεις και στα πιό δύσκολα θέματα.

Μιτσο ηρθε.jpg

Από πλευράς του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης,εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα προσπάθεια η οποίο πρέπει να καταβληθεί , γιά μιά λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, όπως τόνισε.

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξήρε επίσης το επίπεδο των σχέσεων Αθηνών-Λευκωσίας και την ειλικρίνεια πού υπάρχει , στοιχείο απαραίτητο για να προχωρήσουμε μπροστά με ένα νέο ρεαλισμό , όπως ανέφερε.

Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον ελληνισμό να καταβάλουμε ακόμη μία προσπάθεια, δήλωσε ο κύριος Μητσοτάκης.

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιουλίου 2024 - 21:58

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024
21:48
Κόμπος: Η Λευκωσία επιδιώκει να βρεθεί λύση μακριά από κάθε ιδέα διχοτόμησης
21:11
Μέτρα αντιμετώπισης του δημογραφικού και στεγαστικού προβλήματος εξήγγειλε ο Μητσοτάκης
20:56
Έτοιμος ο Ζελένσκι να παρουσιάσει σε Μπάιντεν, Χάρις και Τραμπ το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία
20:11
Τις επόμενες ημέρες η λεπτομερής πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
20:08
Η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις μέσω της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
20:06
Ερντογάν: Ζητά συσπείρωση των μουσουλμανικών χωρών
20:04
Έφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής Χαράλαμπος Μυλωνά
19:59
ΗΠΑ: 1ο κρούσμα γρίπης πτηνών χωρίς ο ασθενής να έχει καμία επαφή με ζώο
19:57
Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη
17:28
Ανησυχεί η Ουκρανία μετά τις πληροφορίες για μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία
16:31
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 7/9/24
16:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.