Η υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και μέταλλα, ιδίως χωρίς πολλή πρόσθετη ζάχαρη, σχετίζεται με μικρότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.
Οι ερευνητές εξέτασαν πώς διαφορετικά μοτίβα υγιεινής διατροφής επηρέασαν «επιγενετικό ρολόι», δηλαδή βιοχημικό τεστ, με τη βοήθεια του οποίου προσδιορίζεται τόσο η υγεία όσο και η διάρκεια ζωής.
Συγκεκριμένα, ανέλυσαν αρχεία από 342 γυναίκες από τη Βόρεια Καλιφόρνια, με μέση ηλικία 39 ετών.
Στη συνέχεια, συνέκριναν τη διατροφή τους με τις μετρήσεις του επιγενετικού ρολογιού, που προέκυψαν από δείγματα σάλιου.
Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των γυναικών για να δουν πώς συγκρίνεται με μεσογειακού τύπου διατροφή, πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τροφές και με διατροφή που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.
Διαπίστωσαν ότι όσο καλύτερα έτρωγαν οι άνθρωποι, τόσο νεότερα φαίνονταν τα κύτταρά τους.
Η μεσογειακή διατροφή είχε την ισχυρότερη συσχέτιση με τη χαμηλότερη επιγενετική ηλικία.
Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη σχετιζόταν με επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ακόμα και αν ακολουθούσαν μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή.
ΑΚΩ
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιουλίου 2024 - 15:32
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://news.rik.cy/el/article/2024/7/30/e-ugieine-diatrophe-me-ligotere-zakhare-sundeetai-me-mikrotere-biologike-elikia/