Θριαμβευτική αυτοδυναμία των Εργατικών αλλά με «χαμηλό» ποσοστό ψήφων

Photo by JUSTIN TALLIS / AFP

Τις 412 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων εξασφαλίζει το Εργατικό Κόμμα του σερ Κιρ Στάρμερ μετά από τις χθεσινές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μόνο δύο περιφέρειες να εκκρεμούν για την οριστικοποίηση του αποτελέσματος.

Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση των Εργατικών μετά από τις 418 έδρες του Τόνι Μπλερ το 1997.

Οι Συντηρητικοί, στη χειρότερη εκλογική επίδοση της ιστορίας τους, αναδεικνύουν μόλις 121 βουλευτές, χάνοντας 244 έδρες.

Ωστόσο, η διαφορά στο ποσοστό ψήφων είναι μόνο 10%, δηλαδή 33,7% για τους Εργατικούς και 23,7% για τους Συντηρητικούς.

Το ποσοστό για τον κ. Στάρμερ είναι το χαμηλότερο που κερδίζει κόμμα το οποίο αποκτά αυτοδυναμία στην ιστορία των εκλογών του Ην. Βασιλείου. Είναι δε μικρότερο ποσοστό από το περίπου 40% του Τζέρεμι Κόρμπιν στις εκλογές του 2017 και μόνο 1,6% υψηλότερο από το ποσοστό των Εργατικών το 2019.

Οι δε Συντηρητικοί έχασαν 19,9% στο ποσοστό ψήφου από τις εκλογές του 2019.

Το σχετικά χαμηλό ποσοστό ψήφων των Εργατικών αποδίδεται εν μέρει στο ότι ο κ. Στάρμερ δεν κατάφερε να συναρπάσει του ψηφοφόρους, αλλά επίσης στο γεγονός ότι φαίνεται πως ψηφοφόροι των Εργατικών στήριξαν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σε μια κίνηση τακτικής σε περιφέρειες που απειλούσαν τους Συντηρητικούς.

Επιπλέον, η αποχή κινήθηκε κοντά στο 40%, αυξημένη από το περίπου 33% του 2019, με τη μεγαλύτερη διαφορά να καταγράφεται σε ασφαλείς περιφέρειες των Εργατικών.

Τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, με απολογισμό ρεκόρ, έρχονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του σερ Εντ Ντέιβι, με 71 βουλευτές. Το κόμμα είναι τέταρτο σε ψήφους με 12,2%.

Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP ακολουθεί πολύ αποδυναμωμένο με μόνο εννέα έδρες, ενώ το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ εξασφαλίζει τέσσερις (και πιθανώς πέντε) βουλευτές, αν και τρίτο σε ποσοστό ψήφων, με 14,3%.

Τέσσερις έδρες έχουν επίσης οι Πράσινοι και το Κόμμα Ουαλίας Plaid Cymru.

Για πρώτη φορά νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Β. Ιρλανδία είναι το Σιν Φέιν, αλλά οι επτά βουλευτές του θα απέχουν ως συνήθως από τις εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων.

Έξι είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πέντε αναδεικνύει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Β. Ιρλανδίας (DUP) και οι υπόλοιπες έδρες μοιράζονται σε μικρότερα βορειοϊρκανικά κόμματα.

Πηγή: ΡΙΚ, Θανάσης Γκαβός

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Ιουλίου 2024 - 13:35

Τελευταιες Ειδησεις

08 Ιουλίου
Πρόεδρος: Κανένα από τα ονόματα που εμφανίζονται στον Τύπο δεν με έχει απασχολήσει για τη θέση Κυπρίου Επιτρόπου
20:38
Πρόεδρος στο ΡΙΚ: H πρόταση Ολγκίν, την οποία απέρριψα, σχετιζόταν με το μονομερές άνοιγμα οδοφραγμάτων
20:02
Γαλλία: Απεργία στα αεροδρόμια του Παρισιού στις 17 Ιουλίου
19:49
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται εκτάκτως αύριο για να συζητήσει την ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο
18:39
Επιφυλάξεις εξέφρασαν οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι τυροκόμοι για το διάταγμα της Υπουργού Γεωργίας και τις ποσοστώσεις στο χαλλούμι
18:14
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024
18:01
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 8/7/24
17:59
Υπουργικό Συμβούλιο: Με σχεδόν 260 νέους συνοδούς ενισχύεται η ειδική εκπαίδευση
17:32
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Κάθε επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη αποτελεί πηγή έμπνευσης
17:31
Νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την επωνυμία "Πατριώτες για την Ευρώπη"
17:05
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Σαλαμιού της Πάφου
16:47
Το Υπουργικό ενέκρινε την καταβολή, έως το τέλος του χρόνου, του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων
16:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.