Ενθαρρυντικό μήνυμα αποστέλλει η ανοικτή επιστολή της Ολγκίν επισημαίνει η κυβέρνηση

Φωτογραφία Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η ανοικτή επιστολή της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, λίγες μέρες πριν την παράδοση της έκθεσής της στον Αντόνιο Γκουτέρες αποστέλλει το ενθαρρυντικό μήνυμα της ισχυρής της βούλησης για συνέχιση των προσπαθειών της και της πεποίθησης της για οριστική επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφέρει ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων του, πρώτιστο μέλημα και προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτέλεσε η προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί και για οριστική επίλυση του Κυπριακού, εντός του καθορισμένου από το Συμβούλιο Ασφαλείας συμφωνημένου πλαισίου για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Σημειώνει ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προς όλες τις κατευθύνσεις στοχεύουν στη δημιουργία θετικού κλίματος και αναβίωσης της διαδικασίας.

Προσθέτει ότι ο διορισμός της κυρίας Ολγκίν ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό ήταν αποτέλεσμα και αυτών των πρωτοβουλιών και ήταν μια σημαντική εξέλιξη που επαλήθευσε, για άλλη μια φορά, το αμείωτο προσωπικό ενδιαφέρον του Αντόνιο Γκουτέρες στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ούτε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ούτε επιστολές, ούτε ευχές μπορούν να μας οδηγήσουν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων , δήλωσε ο Πρόεδρος τού ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος , σχολιάζοντας την ανοικτή επιστολή της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν.

Σε δηλώσεις του στον Πωμό, ο κύριος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθούμε στις διαπραγματεύσεις, είναι να βρεθεί η Τουρκία ενώπιον των δικών της ευθυνών. Θα πρέπει και οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών να εργαστούν στην κατεύθυνση να πείσουν την Τουρκία, να εγκαταλείψει την προκλητικότητα και την αδιαλλαξία και να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Η ανοικτή επιστολή της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ , πάσχει από μια σοβαρή παράλειψη, η οποία φτάνει στα όρια της διαστρέβλωσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

Απουσιάζει από την επιστολή, όχι μόνο η οποιαδήποτε αναφορά ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, κατοχής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ούτε καν υπονοείται αυτή η αδυσώπητη πραγματικότητα,αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξ'ού και η κυρία Ολγκίν χαρακτηρίζει το Κυπριακό ως πρόβλημα 60 ετών, προσπερνώντας την 20η Ιουλίου 1974, δηλαδή την ημέρα που η Τουρκία, με την εισβολή της στην Κυπριακή Δημοκρατία, παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

Για πυθιακή τροχιοδεικτική τοποθέτηση της κυρίας Ολγκίν , κάνουν λόγο οι Οικολόγοι.

"Στην ανοικτή επιστολή Ολγκίν , ουδεμία αναφορά γίνεται στην Τουρκία και την κατοχή από αυτήν του 37% του εδάφους της Κύπρου",σημειώνει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών . Όσον αφορά στη θέση Ολγκίν για απομάκρυνση από λύσεις πού στο παρελθόν δημιούργησαν ανεκπλήρωτες προσδοκίες, οι Οικολόγοι διερωτώνται αν αυτό συνιστά απειλή για τα επόμενα πού θα έρθουν. "Δεδομένου μάλιστα ότι ουδεμία αναφορά κάνει η κυρία Ολγκίν στο ότι είναι η κατοχική πλευρά που αρνείται να συζητήσει στη βάση του πλαισίου του διεθνούς οργανισμού", σημειώνουν οι Οικολόγοι.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΦΙΛ/ΧΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιουλίου 2024 - 17:17

Τελευταιες Ειδησεις

05 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
22:00
Λύπη για χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο, εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν
21:33
Ισραήλ: Η απάντηση στο Ιράν θα έρθει σε κατάλληλο χρόνο και χώρο
21:08
Με "Ροζ Φιγούρες" και ο Χριστοδουλίδης... -Ανακοινώσεις για τον καρκίνο
20:45
Απόπειρα φόνου στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας διερευνά η Αστυνομία -Καταζητείται ο Χρίστος Μοδέστου
19:02
"Κασσάνδρα" στο Αγρίνιο: Νεκρός φύλακας από τα ορμητικά νερά χειμάρρου
18:04
Φίσερ: «Δέσμευση ΗΠΑ -Κύπρου σε περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια»
17:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 5/10/24
16:37
Ενισχύεται το αποτύπωμα της Κύπρου στη Μέση Ανατολή, τονίζει ο Πρόεδρος
16:13
Με φρυγανιές, νερό και μήλα υποδέχθηκε η Κύπρος Αυστραλούς πολίτες από τη Βηρυτό
15:55
Ισχυρή απάντηση για το Ισραήλ η δεύτερη επίθεση του Ιράν, λέει ο Άσσαντ
15:38
Πλήρες μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας η Κυπριακή Δημοκρατία
15:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.