Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Εξετάζει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου mpox

Photo by Fabrice COFFRINI AFP

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής του για την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιας υγείας, αφιερωμένη στην mpox, την Τετάρτη 14η Αυγούστου, για να αποτιμηθεί εάν πρέπει να κηρυχθεί ή όχι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, καθώς η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνται σε χώρες της Αφρικής.

Η νόσος, παλιότερα γνωστή με την ονομασία ευλογιά των πιθήκων, είναι ιογενής, μεταδίδεται από ζώα στον άνθρωπο και μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε περίπτωση στενής σωματικής επαφής με πρόσωπο που είναι φορέας.

Νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την mpox, που βαφτίστηκε «παραλλαγή 1β» εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και κατόπιν σε γειτονικές χώρες, εγείροντας ανησυχία για την εξάπλωσή του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η παραλλαγή 1β «προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή 2».

Η mpox —που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1970 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό— έχει βασικό σύμπτωμα την εμφάνιση εξανθημάτων στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα, ενώ μπορεί να συνοδεύεται επίσης από υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, λεμφαδενοπάθεια κ.λπ.

Το 2022 παγκόσμια επιδημία της παραλλαγής 2 εξαπλώθηκε σε περίπου εκατό χώρες όπου η νόσος δεν είναι ενδημική, κυρίως σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Η επιδημία είχε απολογισμό περίπου 140 νεκρούς επί συνόλου 90.000 κρουσμάτων.

Πηγή: Ραδιόφωνο Ρικ, ΑΠΕ

ΚΩΣ/ΑΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αυγούστου 2024 - 08:14

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Ρυμουλκήθηκε το ελληνόκτητο πετρελαιαγωγό "Σούνιον"
20:50
7 στους 100 στερούνται και τα βασικά
20:47
Εντολή Πούτιν για αύξηση του τακτικού ρωσικού στρατού
20:03
Μπάιντεν: H μυστική Υπηρεσία χρειάζεται περισσότερο προσωπικό
20:00
Φινλανδία: Tρεις συλλήψεις για συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες
19:26
Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα: Η Αμυντική Συνεργασία Κύπρου - ΗΠΑ δεν στρέφεται εναντίον τρίτων
19:02
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η ηγεσία και ο πρόεδρος της ΚΟΠ να μην κρύβονται
18:52
Ρωσία: Eντολή απομάκρυνσης των κατοίκων όλων των οικισμών
18:48
Ρωσία: Aξιωματούχοι του υπουργείου άμυνας εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς
18:00
Τα είπαν υπουργός εσωτερικών - ένωση κοινοτήτων
17:51
Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Tελειώνει ο χρόνος για διπλωματική λύση
17:43
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 16/9/2024
16:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.