Το Κυπριακό ενόψει της μετάβασης του Προέδρου στη Νέα Υόρκη συζητήθηκε στο εθνικό συμβούλιο

Το Κυπριακό, ενόψει και της μετάβασης του πρόεδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και της συνάντησης που θα έχει στις εικοσιμία Σεπτεμβρίου με τον Γενικό Γραμματέα, ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας του εθνικού συμβουλίου.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, μεταξύ αλλων, τα μέλη του εθνικού συμβουλίου για τις προσπάθειες του Αντόνιο Γκουτέρες για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης, με τη συμμετοχή και του Ερσιν Τατάρ.

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επανέλαβε οτι η απάντηση που έχει δώσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά σε οποιαδήποτε ημερομηνία έχει τεθεί απο τον γενικο γραμματέα του ΟΗΕ είναι θετική και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν εξελίξεις.

Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο κύριος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Ελληνική πλευρά, στις οποίες επιτεύχθηκε πρόοδος.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πιεστικά χρονοδιαγράμματα, ωστόσο ο χρόνος δεν ειναι απεριόριστος.

Πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να μην υπάρξουν ασάφειες στην τελική συμφωνία.

Δηλώσεις Πολιτικών Κομμάτων


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε ενέργεια που συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, εντός των παραμέτρων που καθορίζονται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε μετά τη λήξη της συνεδρία του εθνικού συμβουλίου, η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου.

Οπως είπε, η συνέχιση του υφιστάμενου αδιεξόδου δημιουργεί νέους κινδύνους και αρνητικά δεδομένα, τόσο στις όποιες προοπτικές για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και επίλυσης του Κυπριακού, όσο και για τη μελλοντική ασφάλεια Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων.

Πρόσθεσε πως ο Δησύ υπέβαλε ερωτήματα για συγκεκριμένες ενέργειες της Ελληνοκυπρακής πλευράς και κατέθεσε προβληματισμούς για τη στρατηγική που ακολουθείται.


Είναι μια περίοδος έντονων βολιδοσκοπήσεων, ζυμώσεων και προσπαθειών από πλευράς του ΟΗΕ και γενικότερα του διεθνούς παράγοντα για τη διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό, και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Πρόσθεσε οτι η θέση του κόμματός του είναι οτι οι προσπάθειές της Ελληνοκυπριακής πλευράς,πρέπει να είναι να σπάσει το αδιέξοδο, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις..

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, συνέχισε ο κύριος Στεφάνου, χρειάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία να αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα πείθουν ότι είναι επικεντρωμένη στον στόχο της λύσης.


Κατά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το ΔΗΚΟ επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών πρέπει να είναι στη βάση σταθερών αρχών, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και της ευρωπαϊκής ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκατίας, δήλωσε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Είπε ότι οι χειρισμοί του προέδρου της Δημοκρατίας κατάφεραν να σπάσουν το τέλμα στο κυπριακό σημειώωνοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η εξωτερική πτυχή του κυπριακού και συγκεκριμένα τα θέματα της ασφάλειας τα ζητήματα των στρατευμάτων και των εγγυήσεων, αλλά και το ζήτημα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Την επαναφορά του Κυπριακού στις σωστές του βάσεις, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής και όχι ως δικοινοτικής διαφοράς, ζήτησε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου.

Πρόσθεσε οτι οι παράνομές της ενέργειες της Τουρκίας και οι προσπάθειες ενίσχυσης του κατοχικού καθεστώτος, είναι ζητήματα τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αντιμετωπίσει και όχι να συρθεί σε διαπραγματεύσεις, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα περιορίσουν τη διαπραγματευτική της δυνατότητα και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις της Τουρκίας.


Επιβάλλεται να υπάρξει επαναφορά του κυπριακού στη σωστή βάση, ως θέμα εισβολής και κατοχής και παράνομου εποικισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να απαιτήσει την σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, για συζήτηση της διεθνούς πτυχής του κυπριακού.

Ο κύριος Σιζόπουλος είπε επίσης ότι για να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να υλοποιήσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της.


Σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος της Δήπα Μάριος Καρογιάν ανέφερε οτι επικροτεί τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη στρατηγική που ακολουθεί για επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την επίλυση του κυπριακού, εμμένοντας στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα, αναφέρει οτι οι διεργασίες του προέδρου Χριστοδουλίδη με ΟΗΕ και Ευρπωαική Ενωσης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά, κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.


Ο αντιπρόεδρος των Οικολόγων Κυριακος Τσιμίλλης αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξετασθούν οι αποκλίσεις της λύσης που προεβλεπουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοισπονδιας, απο ευρωπαικο κεκτημένο.

Έθεσε επίσης θεμα σφετερισμού των Ελληνοκυπριακων περιουσιών στα κατεχόμενα.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΦΙΛ, ΧΡΥ

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου 2024 - 17:15

Τελευταιες Ειδησεις

18 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
06:30
Σήμερα η απόφαση για τον Γενικό Ελεγκτή
06:02
Πράσινο φως από υπουργικό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας
05:55
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Λίβανο
05:50
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ακλόνητη η προσήλωση της Κίνας στην ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας
05:44
Τμήμα Μετεωρολογίας 1ο Δελτίο Καιρού 18/9/2024
05:40
17 Σεπτεμβρίου
Μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40%, από το 2030 -Πληροφορίες ΡΙΚ...
22:05
Εκτίμηση για τη διαχρονική στάση αρχών της Κίνας στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος
21:16
Λίβανος: Εννέα νεκροί, 3.000 τραυματίες από ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών
20:57
Καταιγίδα Μπόρις: 21 νεκροί σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη
20:10
Ανησυχία για το ύψος των δανειστικών επιτοπίων, εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
20:08
Καίγεται η Πορτογαλία! Επτά νεκροί και 50 τραυματίες από 100 πυρκαγιές
16:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.