[ΒΙΝΤΕΟ] Γερμανία: Πρώτο κόμμα η ακροδεξιά

Photos by Ronny HARTMANN / AFP

Η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» είναι πρώτη δύναμη στην Θουριγγία με απόσταση από τα άλλα κόμματα, ενώ στην Σαξονία είναι δεύτερο κόμμα σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο κόμμα τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ταυτόχρονα ένα νέο κόμμα που ιδρύθηκε προ λίγων μηνών με την αποχώρηση της Σάρα Βάγκενκνεχτ από την Αριστερά παίρνει διψήφια ποσοστά και αναδεικνύεται σε καθοριστικός παράγοντας μετεκλογικά, εξαφανίζοντας ουσιαστικά το κόμμα από το οποίο προήλθε.

Για «ιστορική νίκη» έκαναν λόγο τόσο ο νικητής των εκλογών στην Θουριγγία, πρόεδρος του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», Μπγιόρν Χέκε, όσο και η ομοσπονδιακή πρόεδρος του κόμματος, Άλις Βάιντελ. Ωστόσο, κανένα από τα άλλα κόμματα δεν είναι διατεθειμένο, προς το παρόν τουλάχιστον, να συνεργαστεί μαζί τους.

Μπγιόρν Χέκε  345345234523462345Photo by Ronny HARTMANN  AFP.jpg

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό, μετά την ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν, όπως επίσης η εσωτερική ασφάλεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία έγειραν όπως φαίνεται την πλάστιγγα.

Για τα τρία κόμματα της κεντροαριστερής κυβέρνησης του καγκελάριου Σολτς, ήταν μία αναμενόμενη «μαύρη Κυριακή». Είναι «εντολή να γίνουμε καλύτεροι», όπως είπε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Θουριγγία και στην Σαξονία, κρατίδια όπου κατέγραψαν χθες Κυριακή ραγδαία άνοδο η Εναλλακτική για την Γερμανία και η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ, προκαλεί έντονες αναταράξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο κυβερνητικός συνασπισμός.

34534534534 Μπγιόρν Χέκε  Photo by Ronny HARTMANN  AFP.jpg

«Ο σεισμός στην Θουριγγία θα προκαλέσει μετασεισμό στο Βερολίνο», προεξόφλησε η εφημερίδα Handelsblatt , βλέποντας «δραματικά» εκλογικά αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «γίνεται χειρότερη σε κάθε εκλογές» και ότι οι κρατιδιακές κάλπες θα έχουν αναπόφευκτα συνέπειες στην ουσία της ομοσπονδιακής πολιτικής.

Από πλευράς του, το περιοδικό Der Spiegel υποστήριξε ότι «Οι εκλογές συνιστούν μεγάλη αποτυχία για τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και για την φιλελεύθερη δημοκρατία – κέρδισαν η AfD και η BSW, δύο κόμματα που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την φιλελεύθερη άποψη», υποστήριξε το γερμανικό περιοδικό προσθέτοντας ότι η εκλογική βραδιά στα δύο κρατίδια αντανακλά «την κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Ανησυχία για τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος εκφράστηκαν επίσης από φορείς της οικονομίας. Ο πρόεδρος οικονομικού ινστιτούτου προέβλεψε μετανάστευση του εργατικού δυναμικού από την Σαξονία και την Θουριγγία. Η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής προειδοποίησε εναντίον πολιτικού αδιέξοδου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Από πλευράς της, η επικεφαλής της Ισραηλιτικής Πολιτιστικής Κοινότητας Γερμανίας, έκρινε ότι η Γερμανία κινδυνεύει να γίνει τώρα πιο «ασταθής», «ψυχρή», και «φτωχή» κατά την έκφρασή της.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΕΡΤ, ΑΠΕ

ΚΩΣ/ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Σεπτεμβρίου 2024 - 12:50

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Ρυμουλκήθηκε το ελληνόκτητο πετρελαιαγωγό "Σούνιον"
20:50
7 στους 100 στερούνται και τα βασικά
20:47
Εντολή Πούτιν για αύξηση του τακτικού ρωσικού στρατού
20:03
Μπάιντεν: H μυστική Υπηρεσία χρειάζεται περισσότερο προσωπικό
20:00
Φινλανδία: Tρεις συλλήψεις για συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες
19:26
Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα: Η Αμυντική Συνεργασία Κύπρου - ΗΠΑ δεν στρέφεται εναντίον τρίτων
19:02
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η ηγεσία και ο πρόεδρος της ΚΟΠ να μην κρύβονται
18:52
Ρωσία: Eντολή απομάκρυνσης των κατοίκων όλων των οικισμών
18:48
Ρωσία: Aξιωματούχοι του υπουργείου άμυνας εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς
18:00
Τα είπαν υπουργός εσωτερικών - ένωση κοινοτήτων
17:51
Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Tελειώνει ο χρόνος για διπλωματική λύση
17:43
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 16/9/2024
16:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.