Τουλάχιστον 2.000 γόπες. Αυτός είναι ο υπολογισμένος αριθμός από τις παρατημένες γόπες τσιγάρων που μαζεύτηκαν από παραλία της Αγίας Νάπας.
Η εθελοντική δράση που διεξήχθη στις 25 Ιουνίου από τον οργανισμό ΟΜΝΙΑ CY, στο πλαίσιο του έργου ”Life on land, below water & on The air. MED-youths innovate - Inno-Antidote“, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει πως τόσο ο κυπριακός λαός όσο και οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί δεν αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα της ρύπανσης των ακτογραμμών και του θαλάσσιου οικοσυστήματος από τα μικροπλαστικά, καθώς και τις γόπες των τσιγάρων.

Το γεγονός ότι η καθαριότητα διεξήχθη τον Ιούνιο, δηλαδή στις αρχές του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου, προκαλεί ανησυχία, εφόσον υπολογίζεται πως η κατάσταση με τα πλαστικά απορρίμματα θα είναι ακόμη πιο σοβαρή κατά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν.
Είναι σημαντικό να ενημερωθεί η κυπριακή κοινωνία για τη ρύπανση των θαλασσών και ειδικότερα για τον κίνδυνο που μπορεί να προκληθεί από τα μικροπλαστικά και τις γόπες.

Για παράδειγμα, ο κίνδυνος των μικροπλαστικών στη θάλασσα είναι τεράστιος, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι πρόκειται για πλαστικά σωματίδια με μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών. Αυτό τα καθιστά ένα μεγάλο εχθρό των θαλασσών, διότι είναι αδύνατο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι και πρακτικά απίθανο να συλλεχθούν για ανακύκλωση. Οπότε, παρόλο που λανθασμένα πιστεύουμε πως όταν ένα πλαστικό διασπάται, εξαφανίζεται και από το περιβάλλον, αγνοούμε ότι μέρος του διατηρείται στον θαλάσσιο χώρο υπό μορφή μικροσωματιδίων/μικροπλαστικών.

Επίσης, τα μικροπλαστικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες τόσο στον ανθρώπινο οργανισμό όσο και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Τα μικροπλαστικά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, καθώς τα καταπίνουν τα ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα. Στη συνέχεια, όταν αυτά καταναλώνονται από τον άνθρωπο, τα μικροπλαστικά καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί ακόμη και στο θαλασσινό αλάτι που χρησιμοποιούμε στο φαγητό μας, γεγονός που καταδεικνύει το εύρος της εξάπλωσης των μικροπλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Παράλληλα, μια πολύ συνηθισμένη παραπληροφόρηση που αφορά τα τσιγάρα και που οδηγεί τους καπνιστές να πετάνε τις γόπες τους στην αμμουδιά είναι ότι τα τσιγάρα αποτελούνται μόνο από χαρτί. Έτσι, θεωρούν πως το χαρτί θα διαλυθεί από την αλμύρα της θάλασσας. Η πραγματικότητα όμως είναι πως το φίλτρο του τσιγάρου αποτελείται από πλαστικό υλικό το οποίο για να διασπαστεί πλήρως χρειάζεται περίπου 10 με 15 χρόνια.
Ειδικότερα, τα τσιγάρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό πλαστικού που καταλήγει στη θάλασσα (περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα τον χρόνο) και τα οποία καταστρέφουν τα φυτοπλαγκτόν, επιβαρύνουν τη θαλάσσια ζωή και μολύνουν το νερό, λόγω των τοξικών ουσιών τους.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το 50-70% του οξυγόνου που αναπνέουμε, προέρχεται από τα φυτοπλαγκτόν των κοραλλιών της θάλασσας. Οπότε η καταστροφή της θαλάσσιας ζωής θα καταστεί μοιραία για τον ίδιο τον άνθρωπο. Γι' αυτό και οφείλουμε να διατηρούμε καθαρές ακτές από μικροπλαστικά και τσιγάρα.
Και εάν αυτά τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά για να μας αποθαρρύνουν από το να πετάμε στις ακτές τα τσιγάρα και τα πλαστικά μας απορρίμματα, να σημειωθεί πως η άμμος απορροφά όλη την τοξικότητα των φίλτρων του τσιγάρου και των πλαστικών συσκευασιών, σε σημείο που οι αμμουδιές κρίνονται τοξικές όταν περπατάμε στην παραλία χωρίς παπούτσια.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα επιχειρήσουμε να πετάξουμε τη γόπα ή το πλαστικό μας ποτήρι στην άμμο, ας το ξανασκεφτούμε 2.000 φορές, όσα και τα αποτσίγαρα που περισυνέλεξε η εθελοντική ομάδα του ΟΜΝΙΑ CY!

Το Ευρωπαϊκό έργο Inno-Antidote: Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οργανισμός ΟΜΝΙΑ CY, διεξάγει το έργο Inno-Antidote με ακόμα πέντε χώρες: την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Μάλτα, την Ισπανία και την Ιταλία. Το πρόγραμμα INNO-ANTIDOTE είναι μια δυναμική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των νέων ηλικίας 18-26 ετών στην περιοχή της Μεσογείου (MED), ώστε να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ειδικότερα, το έργο αποσκοπεί στην ανάδειξη του ρόλου της κυκλικής οικονομίας στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας μέσω της ενίσχυσης της καινοτομίας μεταξύ των νεότερων ηλικιών στις περιοχές της Μεσογείου, της προώθησης της επιχειρηματικής μάθησης και των πράσινων start-up επιχειρήσεων, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής (σε ξηρά, νερό, και αέρα) και της βελτίωσης της ποιότητας της πράσινης απασχόλησης στις περιοχές της Μεσογείου. Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο, στον σύνδεσμο inno-antidote.eu

ΣΤΣ
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιουλίου 2025 - 14:24
https://news.rik.cy/el/article/2025/7/21/ethelontike-drase-ekatontades-gopes-perisunelegesan-apo-paralia-tes-agias-napas/