Βίντεο: Το μαγευτικό Δέλτα του Αξιού από ψηλά

Απολαύστε μια μαγευτική πτήση πάνω από το Δέλτα του Αξιού Ποταμού, ο οποίος σαν "ζωγράφος της φύσης" συνεχώς αλλάζει το χάρτη της περιοχής (Vid)

 Η ίδια η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, είναι δημιούργημα των προσχώσεων των ποταμών που έρεαν μέσα σ’ αυτήν τα τελευταία 2.500 χρόνια. Το Δέλτα αποτελεί καταφύγιο για εκατοντάδες είδη πουλιών.

AdTech Ad

Έχουν παρατηρηθεί περίπου 215 διαφορετικά είδη, από τα οποία 109 είδη είναι υγροτοπικά ή παρυδάτια, είδη δηλαδή που εξαρτώνται απόλυτα από την ύπαρξη νερού. Αυτά, χρησιμοποιούν την περιοχή για να φωλιάσουν, να ξεχειμωνιάσουν ή ως σταθμό κατά τη μετανάστευσή τους.

Οι ερωδιοί είναι τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά την άνοιξη και το καλοκαίρι, μια που φωλιάζουν στην περιοχή σε μία από τις σημαντικότερες αποικίες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς Λευκοτσικνιάδες, Νυχτοκόρακες, Κρυπτοτσικνιάδες και Πορφοροτσικνιάδες από τον Απρίλιο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να τρέφονται στους εκτεταμένους ορυζώνες, στους αλμυρόβαλτους κατά μήκος της θάλασσας ή στα κανάλια και τις όχθες του ποταμού. Την ίδια εποχή θα δει κανείς Χουλιαρομύτες, Χαλκόκοτες και Κορμοράνους ή χαραδριόμορφα πουλιά όπως Κοκκινοσκέλιδες, Καλαμοκανάδες, Αβοκέτες, Θαλασσοσφυρικτές και γλαρόνια.

Η εξέλιξη του Δέλτα του Αξιού δείχνει τη σημαντική συμβολή του Αξιού στη διεργασία αυτή. Το μεγαλύτερο τμήμα της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης αρδεύεται από τα νερά του Αξιού. Στην περιοχή του Αξιού παράγεται περισσότερο από το 70% της ελληνικής παραγωγής ρυζιού, γεγονός με μεγάλη οικονομική σημασία για τους κατοίκους.

Στο Δέλτα και στις αβαθείς θαλάσσιες εκτάσεις βρίσκει τροφή και προστασία ο γόνος των περισσότερων ψαριών του Θερμαϊκού κόλπου, γεγονός με τεράστια σημασία για την πλουσιότατη σε αλιεύματα αυτή θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας.

Η παραγωγή μυδιών στον Αξιό αντιπροσωπεύει το 90% περίπου της συνολικής παραγωγής μυδιών στην Ελλάδα, ενώ η συλλογή των άλλων οστράκων αντιπροσωπεύει το σύνολο της εθνικής παραγωγής. Η μυδοκαλλιέργεια, αποτελεί μία πολύ σημαντική δραστηριότητα με μεγάλα οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους.

Η αμμοληψία τέλος, από διάφορα σημεία της κοίτης του ποταμού καλύπτει μεγάλο μέρος των οικοδομικών αναγκών του νομού.

Facebook: https://www.facebook.com/haanity

Βίντεο: haanity/news247.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:45

Τελευταιες Ειδησεις

28 Απριλίου
Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία στο Μπανγκλαντές, εν μέσω καύσωνα
19:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 28/04/24
19:13
Το Ισραήλ θα ακούσει τους προβληματισμούς των ΗΠΑ πριν από την εισβολή στη Ράφα
19:00
Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για συνομιλίες με στόχο εκεχειρία στη Γάζα
18:53
Επαναπατρισμός 181 ατόμων που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο
18:23
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 28 Απριλίου 2024
18:00
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης από τη Λύση
17:53
Δικαστήριο: 8 μέρες κράτηση για τους 7 από τους 10 υπόπτους για την απόπειρα φόνου
17:39
Αύριο η απόφαση του Δικαστηρίου για τους 10 "ταραξίες" στη Λεμεσό -Υπό κράτηση και σήμερα
17:29
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω της Λάρνακας, 400 τόνοι τροφίμων για τη Γάζα
17:21
Το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι στην υπηρεσία των Ολυμπιακών Αγώνων 2024
15:30
Μεσολόγγι: Τιμήθηκε η επέτειος από την ηρωική έξοδο των ελεύθερων πολιορκημένων
15:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.