Έρευνα για φάλαινες και δελφίνια στα νερά της Κύπρου

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το ερευνητικό κομμάτι της ακουστικής και οπτικής επιστημονικής έρευνας για κητώδη (φάλαινες και δελφίνια) στα θαλάσσια ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το όλο έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 κατά 75% και από εθνικούς πόρους κατά 25%.
Στο πλαίσιο του έργου, που είναι διάρκειας ενός έτους, έγιναν τρείς ερευνητικές δραστηριότητες (Αύγουστος 2016, Οκτώβριος 2016 και Μάιος 2017) έτσι ώστε να καλυφθεί η εποχικότητα ενός έτους. Οι έρευνες επεκτάθηκαν σε μια περιοχή δυτικά και νότια της Κύπρου μέχρι τα πενήντα ναυτικά μίλια.
Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που έγινε εξ ολοκλήρου από την ΚΔ. Τα ευρήματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν και αναμένεται να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα για συμπλήρωση των κενών γνώσης που υπάρχουν για τα κητώδη, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία και διατήρηση των ειδών αυτών.
Κύριος στόχος της έρευνας είναι η συλλογή πληροφοριών για κητώδη (φάλαινες και δελφίνια) που συναντώνται στα θαλάσσια ύδατα της ΚΔ για τα είδη, μεταξύ άλλων, Ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), Στενόρυγχο δελφίνι (Steno bredanensis), Ρινοδέλφινο (Tursiops truncates), Σταχτοδέλφινο (Grampus griseus) κλπ και επιπλέον εντοπισμό του είδους φάλαινας φυσητήρα (Physeter macrocephalus), ιδιαίτερα για το μέγεθος των πληθυσμών όλων των ειδών και την εκτίμηση της γεωγραφικής διανομής τους, την αναγνώριση κρίσιμων περιοχών και οικοτόπων και αναγνώριση των κύριων απειλών και πιέσεων σε αυτά.
Επιπρόσθετα το έργο έχει στόχο τη διεξαγωγή οπτικής και ακουστικής έρευνας στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου, με οπτική παρακολούθηση και καταγραφές ήχων μέσης συχνότητας σε συγκεκριμένες περιοχές για την εκτίμηση της διανομής και αφθονίας των κητωδών και επιπλέον, καταγραφή ήχων υψηλότερης συχνότητας με σκοπό τον εντοπισμό Ζιφιού (Ziphius cavirostris).

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:56

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαΐου
Γιασάρ Γκιουλέρ: Προσπαθούμε πλέον να αναπτύξουμε τη φιλία με την Ελλάδα μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης
22:39
Σερβία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση του Μίλος Βούτσεβιτς
22:16
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 2η Μαΐου 2024
21:47
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει την χειρότερη οικονομική επίδοση μεταξύ των χωρών του G7 το επόμενο έτος
21:40
Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ, σύμφωνα με Bloomberg
21:25
Τη δέσμευση για συνέχιση των προσπαθειών για ελαχιστοποίηση της παράνομης χρηματοδότησης, εκφράζει το Υπουργείο Οικονομικών
20:56
Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα», δηλώνει ο αρχηγός της Χανίγια
20:21
ΟΗΕ για Γάζα: Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται στα 30 με 40 δισ. δολάρια
18:48
Το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ
18:19
Υπουργική Σύνοδο για το Μεταναστευτικό θα φιλοξενήσει η Κύπρος στις 17 Μαϊου
17:47
Τμήμα Μετεωολογίας: 3ο Δελτίο Καιρού 2/5/24
17:41
Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο αριθμός των οχηματαγωγών πλοίων που αφίχθηκαν στο λιμάνι Λεμεσού
17:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.