Γερμανία: Ρωσική κυβέρνηση θέλει τον Σρέντερ

Η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε να γίνει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γιγάντιας ημιδημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση.

Σε διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ από τον ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης και υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η κυβέρνηση ανακοινώνει τα επτά ονόματα που σχεδιάζει να προτείνει στην ψηφοφορία των μετόχων της εταιρείας οι οποίοι θα συνέλθουν σε γενική συνέλευση στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft θα αυξηθεί τότε από εννέα σε δώδεκα μέλη.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εμφανίζεται ως υποψήφιος για μια θέση ανεξάρτητου μέλους, όπως και ο Όλεγκ Βιούγκιν, ο Ντόναλντ Χάμφρεϊς και ο Ματίας Βάρνιχ, οι οποίοι είναι ήδη μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ως εκπροσώπους του ρωσικού κράτους, η κυβέρνηση αναφέρει τα ονόματα του γενικού διευθυντή της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν, του συμβούλου του Κρεμλίνου Αντρέι Μπελοούσοφ και του υπουργού Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Αφού διογκώθηκε πάνω στα ερείπια της Yukos, του ομίλου του αντιπολιτευόμενου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι που διαλύθηκε από τη δικαιοσύνη, η Rosneft γνώρισε εδώ και 15 χρόνια σημαντική ανάπτυξη και έφτασε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδρογονανθράκων στον κόσμο.

Ελέγχεται κατά 50% από το ρωσικό κράτος και διευθύνεται από τον Ιγκόρ Σετσίν, στενό συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν με μεγάλη επιρροή. Περιλαμβάνεται στις εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τους Δυτικούς εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, ο Σρέντερ είναι γνωστός ως παλιός φίλος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο γιόρτασε τα 70 χρόνια του σ' ένα ανάκτορο της Αγίας Πετρούπολης εν μέσω της ουκρανικής κρίσης. Έχει ταχθεί δημόσια κατά της υιοθέτησης κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Σήμερα είναι επικεφαλής της επιτροπής μετόχων της εταιρείας που ελέγχεται από την Gazprom και εκμεταλλεύεται τον αγωγό αερίου Nord Stream, ο οποίος διοχετεύει το ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

ΓΑ

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:29

Τελευταιες Ειδησεις

27 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 27/04/24
18:06
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 27 Απριλίου 2024
18:00
Στο Ριάντ μεταφέρονται οι διαπραγματεύσεις για ειρηνευτική συμφωνία στη Γάζα
16:53
Αναχώρησε από τον Πειραιά η Ολυμπιακή Φλόγα -Προορισμός η Γαλλία
16:43
Μειωμένες κατά 80% οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα
16:31
Το έγκλημα δεν πρόκειται να παταχθεί στο ακέραιο, παραδέχεται ο Χαρτσιώτης
15:55
Πρέπει να είναι επιτυχημένη η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ το 2026, λέει ο ΠτΔ
15:46
Θύμα απάτης 27χρονος στη Λεμεσό -Χειροπέδες σε 34χρονο "ψευδο-ιδιοκτήτη" σπιτιού
15:35
Και οι 10 είναι ύποπτοι... -Μπαράζ συλλήψεων για την απόπειρα φόνου 34χρονου
15:24
Εφικτό το έργο Great Sea Interconnector, λέει ο Υπουργός Ενέργειας από τη Νέα Υόρκη
15:17
Οδηγίες για καταχώρηση ένστασης έδωσε ο Γενικός Ελεγκτής
13:20
Υπέρ του Γενικού Ελεγκτή τάσσεται το Κίνημα Οικολόγων
12:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.