Ένδειξη για Αλτσχάιμερ ο λιγότερο βαθύς νυχτερινός ύπνος και ο πολύς μεσημεριανός

Οι άνθρωποι που κάνουν ολοένα λιγότερο βαθύ ύπνο, εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα τοξικών πρωτεϊνών στο εγκέφαλό τους, πράγμα που αποτελεί πρώιμη ένδειξη για τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ο κακός ύπνος αποτελεί σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ και οι ασθενείς τείνουν να ξυπνούν κουρασμένοι, χωρίς να έχουν ανανεωθεί στη διάρκεια της νύχτας. Η νέα μελέτη δίνει μια εξήγηση γι' αυτό, καθώς βρήκε ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν στον εγκέφαλό τους λιγότερα βραδέα κύματα, τα οποία συμβαίνουν στο πιο βαθύ στάδιο του ύπνου και βοηθούν στη μνήμη, συσσωρεύουν επίσης την τοξική πρωτεΐνη ταυ, αλλά και την επίσης τοξική πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές. Τα αυξημένα επίπεδα αυτών των παθολογικών πρωτεϊνών έχουν συσχετισθεί με τις εγκεφαλικές βλάβες και την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή νευρολογίας Μπρένταν Λούσι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", μελέτησαν 119 ανθρώπους άνω των 60 ετών, από τους οποίους οι 80 ήσαν γνωστικά υγιείς, ενώ οι υπόλοιποι είχαν ήπια γνωστικά προβλήματα.

«Το κλειδί δεν είναι πόσο κοιμάται κανείς, αλλά η ποιότητα του ύπνου του. Οι άνθρωποι με αυξημένη παθολογία της πρωτεΐνης ταυ στην πραγματικότητα κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα και παίρνουν επίσης τον υπνάκο τους τη μέρα, αλλά δεν έχουν καλής ποιότητας ύπνο», ανέφερε ο δρ Λούσι.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες, τότε η παρακολούθηση της ποιότητας του ύπνου μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο και φθηνό τρόπο για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όπως είπαν, από μόνος του ο υπνάκος μέσα στη μέρα σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τα αυξημένα επίπεδα της ταυ.

«Δεν αναμένεται η παρακολούθηση του ύπνου να αντικαταστήσει την απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου ή την ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, όμως μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά για τον εντοπισμό πρώιμων σημαδιών της νόσου Αλτσχάιμερ. Είναι κάτι που εύκολα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς διαχρονικά και αν οι συνήθειες του ύπνου κάποιου αλλάζουν, τότε αυτό ίσως είναι ένδειξη για τους γιατρούς ότι θα πρέπει να ψάξουν περισσότερο τον εγκέφαλο αυτού του ανθρώπου», δήλωσε ο Λούσι.

«Μετρώντας πώς οι άνθρωποι κοιμούνται, πιθανώς αποτελεί ένα μη επεμβατικό τρόπο για διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, προτού ή μόλις οι άνθρωποι αρχίζουν να αναπτύσσουν προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη τους», πρόσθεσε ο Αμερικανός νευρολόγος.

Πηγή: ΑΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:12

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαΐου
Με στόχο την αποστολή στον Άρη ξεκινά στις ΗΠΑ το ετήσιο συνέδριο "Humans to Mars"
12:15
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 4 Μαΐου 2024
12:10
Σε κατάσταση συναγερμού η Κένυα και η Τανζανία: Πλησιάζει ο κυκλώνας Χιντάγια
12:10
Ελλάδα: Η μεγαλύτερη έξοδος εκδρομέων των τελευταίων ετών
11:38
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 04/05/24
11:22
Σε κρίση τα αμερικανικά πανεπιστήμια από τις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις φοιτητών
10:50
Έκαψαν ελαστικά σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού
10:41
Το Ισραήλ προσφεύγει στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας
08:35
Άντονι Μπλίνκεν: Η Χαμάς το μοναδικό εμπόδιο μεταξύ του λαού της Γάζας και μιας κατάπαυσης του πυρός
08:26
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το Πάσχα
06:44
Βραζιλία: Τουλάχιστον 37 νεκροί και 74 αγνοούμενοι από πλημμύρες
06:30
Μεγάλο Σάββατο: Έγινε η πρώτη Ανάσταση του Κυρίου
05:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.