Αρχαιολόγοι εντόπισαν κατάλοιπα Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου σε περιοχή της Πάφου

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι, κατά την αρχαιολογική έρευνα το 2019 του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στην Κύπρο εντόπισε τα κατάλοιπα μιας νέας θέσης της Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου (7η χιλ. π.Χ.).


 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, στην οποία συμμετείχαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τομέα Αρχαιολογίας, σε συνεργασία με τον Κύπριο ερευνητή Δημήτρη Κυριάκου και με επικεφαλής τον Καθηγητή Αρχαιολογίας Νίκο Ευστρατίου, έφεραν στο φως, στη θέση Αγ. Ιωάννης/Βρέτσια-Ανω Ρουδιάς - η οποία είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 2018 στο άνω μέρος της κοιλάδας του Ξερού ποταμού στην ορεινή Κύπρο, στην περιοχή της Πάφου (υψόμετρο 460μ.) - ένα εντυπωσιακό κυκλικό κτίσμα της λεγόμενης ‘Φάσης  της Χοιροκοιτίας’ (περιόδου 6400 – 5600 π.Χ.). 
 
Πρόκειται για ένα λίθινο κτίσμα διαμέτρου τουλάχιστον πέντε μέτρων, εξαιρετικά προσεγμένο κατασκευαστικά (με διπλή σειρά δόμων), που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ βρέθηκαν μικρότερα προσκτίσματα και χώρος απόρριψης. Στα κινητά ευρήματα της ανασκαφής συγκαταλέγονται ένας μεγάλος αριθμός απολεπισμένων εργαλείων από πυριτόλιθο, λειασμένων εργαλείων αλλά και λίθινων αγγείων, όπως και ικανοποιητικές ποσότητες οστών ζώων.  

Το καινούριο και ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύει για την προϊστορία του νησιού η παρουσία της χαρακτηριστικής αυτής αρχιτεκτονικής παράδοσης (κυκλικό κτίσμα) στην απομακρυσμένη περιοχή του Τροόδους, είναι ότι ανατρέπει την εικόνα ενός πολιτισμικού περιθωρίου για την ορεινή κυπριακή ενδοχώρα.
 
Επίσης, η νέα θέση έρχεται να προστεθεί στις ελάχιστες μέχρι σήμερα ανασκαμμένες θέσεις της Φάσης της Χοιροκοιτίας που έχουν ερευνηθεί στην Κύπρο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα αποτελέσματα της ανασκαφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη θέση του Αγ. Ιωάννη/Βρέτσια-Ανω Ρουδιά θέτουν νέα ερωτήματα για την κυπριακή προϊστορία, αναδεικνύοντας με απτό τρόπο τον ρόλο και τη σημασία των ορεινών περιοχών του νησιού που μέχρι σήμερα φαίνεται ότι είχαν υποτιμηθεί, καταλήγει η ανακοίνωση. 
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:14

Τελευταιες Ειδησεις

28 Απριλίου
Μπάιντεν και Νετανιάχου μίλησαν για την απελευθέρωση των ομήρων και για εκεχειρία
22:23
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 28 Απριλίου 2024
22:00
Στην ηρωική έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, αναφέρεται η Σακελλαροπούλου
21:48
Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία στο Μπανγκλαντές, εν μέσω καύσωνα
19:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 28/04/24
19:13
Το Ισραήλ θα ακούσει τους προβληματισμούς των ΗΠΑ πριν από την εισβολή στη Ράφα
19:00
Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για συνομιλίες με στόχο εκεχειρία στη Γάζα
18:53
Επαναπατρισμός 181 ατόμων που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο
18:23
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης από τη Λύση
17:53
Δικαστήριο: 8 μέρες κράτηση για τους 7 από τους 10 υπόπτους για την απόπειρα φόνου
17:39
Αύριο η απόφαση του Δικαστηρίου για τους 10 "ταραξίες" στη Λεμεσό -Υπό κράτηση και σήμερα
17:29
Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω της Λάρνακας, 400 τόνοι τροφίμων για τη Γάζα
17:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.