Βρετανοί ερευνητές σχεδιάζουν να μολύνουν εθελοντές με τον κορονοϊό

Βρετανοί ερευνητές σχεδιάζουν να μολύνουν εθελοντές με τον νέο κορονοϊό με στόχο να δοθεί ώθηση στις έρευνες για εμβόλια και θεραπείες, ανακοίνωσαν σήμερα οι ίδιοι παρουσιάζοντας τη μελέτη τους ως μια παγκόσμια πρωτιά.

Το πρώτο στάδιο του σχεδίου, το οποίο διευθύνεται από το Imperial College του Λονδίνου, έγκειται στο να διερευνηθεί κατά πόσον είναι εφικό να εκτεθούν στον SARS-CoV2 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 εώς 30 ετών χωρίς υποκείμενους παράγοντες κινδύνου.

Αυτή η αρχική φάση έχει στόχο να προσδιορισθεί η ποσότητα του ιού που προκαλεί συμπτώματα στους ανθρώποους, εξηγεί το Imperial College στον ιστότοπό του. Στη συνέχεια θα μελετηθεί «πώς τα εμβόλια λειτουργούν μέσα στο σώμα για να σταματήσουν ή να εμποδίσουν την Covid-19, θα εξετασθούν εν δυνάμει θεραπείες και θα μελετηθεί η ανοσολογική απάντηση» του οργανισμού.

«Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των εθελοντών», υπογράμισε ο δρ. Κρις Κίου, ο οποίος διεξάγει αυτές τις έρευνες στο τμήμα λοιμωδών νόσων του Imperial College του Λονδίνου υπογραμμίζοντας πως η ομάδα του διεξάγει τέτοιες μελέτες πάνω σε ιούς του αναπνευστικού εδώ και 10 χρόνια.

Οι εθελοντές θα μολυνθούν «από τη μύτη», τη «φυσική οδό» που ακολουθεί ο ιός, δήλωσε στο Radio 4 του BBC ο Πίτερ Όπενσο, καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Imperial College, ο οποίος συνδιευθύνει τη μελέτη.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των μελετών σε εθελοντές είναι ότι μπορούμε να δούμε κάθε εθελοντή με πολλή προσοχή, όχι μόνο στη διάρκεια της μόλυνσης, αλλά και πριν από τη μόλυνση και μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτό που συμβαίνει σε κάθε στάδιο, ακόμη και πριν εμφανισθούν τα συμπτώματα», πρόσθεσε.

Οι εθελοντές θα πρέπει να παραμείνουν επί δυόμιση εβδομάδες, «τόσο για να ληφθούν τα δείγματα και να παρακολουθηθεί η κατάστασή τους με πολλή φροντίδα, όσο και για να διασφαλισθεί η ασφάλεια του κοινού», πρόσθεσε.

Οι έρευνες αυτές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια τεράστια πηγή πληροφοριών, επιτρέπουν στους επιστήμονες να εργασθούν πάνω σ' έναν πολύ πιο μικρό αριθμό ασθενών σε σχέση με τις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες εθελοντές.

«Λίγες εκατοντάδες ή μερικές δεκάδες εθελοντών» σου επιτρέπουν να σχηματίσεις μια «πολύ σαφή ιδέα για το αν ένα εμβόλιο θα λειτουργήσει» και «πώς θα λειτουργήσει», προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη της έρευνας, πρόσθεσε ο καθηγητής Όπενσο.

Μόλις καθορισθούν οι παράμετροι του μοντέλου, μια φάση που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο, θα μπορέσουν να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των εμβολίων, συνέχισε.

«Αρκετά αισόδοξος», ο καθηγητής Όπενσο εκτιμά πως εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε περιορισμένη ποσότητα για τα πιο ευάλωτα άτομα στην αρχή της επόμενης χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:12

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαΐου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 04/05/24
05:18
03 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
21:00
Τελεσίγραφο Ισραήλ στην Χαμάς
20:39
Ζαχάροβα: Παροδοχή ότι η Δύση διεξάγει πόλεμο κατά της Ρωσίας οι δηλώσεις Κάμερον
20:36
Κάμερον: Η Ουκρανία μπορεί να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος με βρετανικούς πυραύλους
20:33
Eπί ποδός αστυνομία και πυροσβεστική για κροτίδες και λαμπρατζιές
20:31
Σε συναγερμό η Κένυα εν αναμονή κυκλώνα
20:26
Μεγάλη Παρασκευή: "Η ζωή εν τάφω "
17:50
Χούθι: Θα κτυπούν όποιο πλοίο είναι εντός της εμβέλειάς τους
17:07
Φεύγουν για να κάνουν Πάσχα στα νησιά οι Έλληνες
17:02
Ένωση Συνταξιούχων: Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πήραν πασχαλινό επίδομα
16:59
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 03/05/24
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.