Οι εμβολιασμένοι νεφροπαθείς αναπτύσσουν αντισώματα κατά του κορονοϊού, αλλά οι μεταμοσχευμένοι πολύ λιγότερο

Η μεγάλη πλειονότητα των νεφροπαθών που κάνουν αιμοκάθαρση- αλλά όχι όσων έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού- αναπτύσσουν ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, σύμφωνα με μια νέα μικρή γαλλική επιστημονική μελέτη. Η μεγάλη πλειονότητα των νεφροπαθών που κάνουν αιμοκάθαρση- αλλά όχι όσων έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού- αναπτύσσουν ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, σύμφωνα με μια νέα μικρή γαλλική επιστημονική μελέτη. Ο εμβολιασμός οδηγεί επίσης, πέρα από την παραγωγή αντισωμάτων, στην ισχυρή ανοσιακή απόκριση σε επίπεδο Τ-λεμφοκυττάρων έναντι του κορονοϊού σε όλους τους νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση, καθώς και σε περισσότερους από τους μισούς μεταμοσχευμένους(σχεδόν σε έξι στους δέκα). Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ντομινίκ Μπερτράν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ρουέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό JASN της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για δέκα ασθενείς σε χρόνια αιμοκάθαρση (αιμοδιάλυση) και άλλους 45 που είχαν κάνει μεταμόσχευση νεφρού. Όλοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Μετά τη δεύτερη δόση το 89% -οι εννέα στους δέκα- ασθενείς σε αιμοκάθαρση και μόνο το 18% των μεταμοσχευμένων ανέπτυξαν αντισώματα κατά του κορονοϊού. Η διαφορά ήταν μικρότερη (100% και 58% αντίστοιχα), όσον αφορά την κυτταρική ανοσία. Η ανοσιακή απόκριση φάνηκε να επηρεάζεται από τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που έπαιρναν οι μεταμοσχευμένοι, με μερικά φάρμακα να επηρεάζουν περισσότερο από ό,τι άλλα. «Το εμβόλιο φαίνεται αποτελεσματικό στα άτομα που κάνουν αιμοδιάλυση, συνεπώς ο εμβολιασμός πρέπει να συνιστάται σαφώς σε αυτούς τους ασθενείς. Αντίθετα, η χαμηλή ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων που παρατηρήθηκε στους μεταμοσχευμένους, είναι ανησυχητική. Πάντως, τα αντισώματα δεν αποτελούν το πλήρες φάσμα της προστασίας που πυροδοτείται από το εμβόλιο, καθώς η κυτταρική ανοσία είναι πιθανότατα επίσης πολύ σημαντική», επεσήμανε ο δρ Μπερτράν.

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιουνίου 2021 - 09:13

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
21:00
Τελεσίγραφο Ισραήλ στην Χαμάς
20:39
Ζαχάροβα: Παροδοχή ότι η Δύση διεξάγει πόλεμο κατά της Ρωσίας οι δηλώσεις Κάμερον
20:36
Κάμερον: Η Ουκρανία μπορεί να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος με βρετανικούς πυραύλους
20:33
Eπί ποδός αστυνομία και πυροσβεστική για κροτίδες και λαμπρατζιές
20:31
Σε συναγερμό η Κένυα εν αναμονή κυκλώνα
20:26
Μεγάλη Παρασκευή: "Η ζωή εν τάφω "
17:50
Χούθι: Θα κτυπούν όποιο πλοίο είναι εντός της εμβέλειάς τους
17:07
Φεύγουν για να κάνουν Πάσχα στα νησιά οι Έλληνες
17:02
Ένωση Συνταξιούχων: Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πήραν πασχαλινό επίδομα
16:59
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 03/05/24
16:23
Γερμανία: Kατηγορεί την Ρωσία για κυβερνοεπίθεση
16:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.