Τη συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου χαιρέτισε ο ΥΠΕΞ σε παρέμβασή του στη Βαρκελώνη

Στη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στην παράτυπη μετανάστευση και στην ανάγκη για πιο στενή συνεργασία της ΕΕ με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε παρεμβάσεις του στο πλαίσιο του 7ου περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο και της 4ης Υπουργικής Συνόδου ΕΕ-Νότιας Γειτονίας, που έλαβαν χώρα την Πέμπτη στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Ανακοίνωση από το Υπουργείο αναφέρει ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι επιπλοκές που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στον επισιτιστικό τομέα καθώς και στο ζήτημα της ενεργειακής τροφοδότησης των χωρών της περιοχής καθώς και τρόποι από κοινού, αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί της διασφάλισης του μέλλοντος της νέας γενιάς, εστιάζοντας στα θέματα έρευνας και καινοτομίας, συμμετοχής στην αγορά εργασίας και της βελτίωσης της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης στις χώρες της Νότιας Γειτονίας.

Στις παρεμβάσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών εστίασε στην περαιτέρω προώθηση της περιφερειακής πολυμέρειας που έχει τη δυνατότητα να αποδίδει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα, στην επισιτιστική ανασφάλεια και τις συνέπειές της, στις ροές μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εφαρμογή πολιτικής μηδενικής ανοχής στην εργαλειοποίηση της από κάποιες χώρες.

Ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε την συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, ενώ τόνισε και τη σημασία για αμοιβαία επωφελείς περιφερειακές συνέργειες για εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης γειτονιάς μας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης τη σημασία ενδυνάμωσης του ρόλου της νέας γενιάς και των γυναικών, αναφορικά με τη συμμετοχή στην επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας όσο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο κ. Κασουλίδης κάλεσε για πιο στενή συνεργασία της ΕΕ με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας αξιοποιώντας πλήρως τα υφιστάμενα κανάλια με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Βαρκελώνη, ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε άτυπο δείπνο εργασίας που παρέθεσε στους ομολόγους του ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών,  José Manuel Albares Bueno, ενώ είχε ξεχωριστές διμερείς επαφές, μεταξύ άλλων, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου,  Nasser Bourita, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας,  Ayman Safadi και τον Γ.Γ. της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Nasser Kamel.

Ο κ. Κασουλίδης επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2022 - 19:22

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Φεβρουαρίου
Νέο προσχέδιο Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
09:11
Γάζα: Ελπίδες για εκεχειρία μετά τη δήλωση Μπάιντεν
09:01
Σχέδιο «Μπαταρίες για Όλους» προαναγγέλλει ο Υπουργός Ενέργειας
08:58
Χαριλάου: Σοβαρά υπόψη λαμβάνει ο ΟΚΥπΥ την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή
08:54
Ματαρέλα: Η επίλυση του Κυπριακού έχει θεμελιώδη σημασία
08:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024
06:15
Ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων" από το ΡΙΚ ΕΝΑ στις 21:00
06:03
Κεντρικό προεκλογικό θέμα στις ΗΠΑ το Μεταναστευτικό
05:50
Νέα βήματα για ενίσχυση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ο Μακρόν
05:46
Κλειστά σήμερα τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία
05:42
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 27/2/24
05:33
26 Φεβρουαρίου
Το Ουγγρικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο Νάτο
21:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.