Νέο ερευνητικό πρόγραμμα του ωκεανογραφικού κέντρου του Παν/μιου Κύπρου

Στην αξιοποίηση αυτόνομων (τηλεπρογραμματιζόμενων) υποβρύχιων οχημάτων (gliders) με στόχο την παρακολούθηση ωκεανογραφικών παραμέτρων, όπως η θερμοκρασία, η αλατότητα, και τα θαλάσσια ρεύματα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, θα προβεί το Ωκεανογραφικό Κέντρο (ΩΚ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, το κέντρο εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους  €68.000 από το Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής στην Τεργέστη της Ιταλίας για ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Κυκλοφορία και ιδιότητες του νερού στην Βορειοανατολική Λεβαντίνη».
Η ερευνητική πρόταση, συνολικού προϋπολογισμού €248.000, εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Φυσικής Ωκεανογραφίας του Γραφείου Ναυπηγικής Έρευνας των ΗΠΑ, διευκρινίζεται.
Στο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο είναι διετές και αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο του 2016 συμμετέχουν, πέραν από το Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής (Ιταλία) και το Ωκεανογραφικό Κέντρο, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο των Ιεροσολύμων (Ισραήλ), το Πανεπιστήμιο Pierre και Marie Curie (Γαλλία), και το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας (Λίβανος).
Στόχος του προγράμματος, σημειώνεται, είναι η διερεύνηση και η περαιτέρω κατανόηση των μηχανισμών των θαλάσσιων ρευμάτων στο βόρειο τμήμα της Θάλασσας της Λεβαντίνης (νότια και ανατολικά της Κύπρου), με τη χρήση διάφορων μέσων παρακολούθησης όπως οι παρασυρόμενοι πλωτήρες, τα αυτόνομα (τηλεπρογραμματιζόμενα) υποβρύχια οχήματα (gliders), και η δορυφορική τηλεπισκόπηση.
Τα gliders αποτελούν ότι πιο σύγχρονο στις ωκεανογραφικές μετρήσεις. Έχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής μετρήσεων στη θαλάσσια στήλη μέχρι και 1.000μ. βάθος και μπορούν να καλύψουν πολύ μεγάλη έκταση με πολύ μικρή κατανάλωση μπαταρίας.
Το Ωκεανογραφικό Κέντρο, αναφέρει η ανακοίνωση, έχει ηγετική θέση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας αυτής αφού διαθέτει δύο gliders τα οποία αξιοποιήθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια σε πρόσφατο ερευνητικό πρόγραμμα με το ακρώνυμο GROOM που επίσης χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχε ως επιστημονικό συντονιστή τον ερευνητή Δρα Daniel Hayes, ο οποίος είναι επιστημονικός υπεύθυνος και του νέου προγράμματος.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:11

Τελευταιες Ειδησεις

29 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
18:10
Για σημαντικές νίκες επί των ουκρανικών δυνάμεων κάνει λόγο η Μόσχα - Το Κίεβο λέει ότι απέκρουσε μπαράζ ρωσικών επιθέσεων
17:59
Ελεύθερος ο 82χρονος Χρύσανθος μετά την απονομή προεδρικής χάριτος
17:46
MED9: Ενίσχυση των κοινών προσπαθειών ζήτησε από τους ομολόγους της η υπουργός Γεωργίας
17:34
Πρώτη η Κύπρος στις επιστροφές παράτυπων μεταναστών είπε ο Ιωάννου
17:29
Έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο ο Πολύκαρπος Μιχαήλ - Παρασύρθηκε από όχημα
17:24
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 29/04/24
17:00
Ελπίδες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου με φόντο τις συζητήσεις στο Κάιρο
15:59
Στεφάνου: Πεδίο δράσης και διεκδίκησης για το ΑΚΕΛ το Ευρωκοινοβουλίο
15:43
Η Αστυνομία συνέλαβε άντρα 47 ετών για δύο υποθέσεις εμπρησμού
14:51
Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Σκωτίας
14:25
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε κατά ισραηλινής στρατιωτικής θέσης
14:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.