Η αυτοάνοση καταστροφή κυττάρων στη μύτη εξηγεί την απώλεια όσφρησης στη μακρά Covid19

Η αιτία που σε μερικούς ανθρώπους δεν αποκαθίσταται πλήρως η αίσθηση της όσφρησής τους, παρόλο που έχει περάσει αρκετός καιρός μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19, είναι μια συνεχιζόμενη αυτοάνοση αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού τους, που επιτίθεται στα οσφρητικά νευρικά κύτταρα στη μύτη, με συνέπεια την μείωση του αριθμού τους και τελικά την αδυναμία αποκατάστασης της όσφρησης.

Αυτό ανακοίνωσαν επιστήμονες των αμερικανικών πανεπιστημίων Ντιούκ, Χάρβαρντ και Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μπράντλεϊ Γκολντστάιν του Ιατρικού Κέντρου του Ντιουκ της Β. Καρολίνα, οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα βιοψίας από το επιθήλιο της μύτης 24 ασθενών και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Η μελέτη ρίχνει φως σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους (τουλάχιστον το 5% των συνολικών ασθενών με Covid-19), οι οποίοι - αφότου αρρώστησαν λόγω του κορονοϊού - δεν έχουν ανακτήσει ακόμη την κανονική όσφρησή τους. Η έρευνα, μολονότι εστιάζει στην όσφρηση, ρίχνει επίσης περισσότερο φως στις πιθανές υποκείμενες αιτίες και για άλλα συμπτώματα της μακρόχρονης Covid-19, όπως η γενικευμένη κόπωση, η δύσπνοια, η εγκεφαλική «ομίχλη»κ.α., που πιθανώς πυροδοτούνται από παρόμοιους αυτοάνοσους βιολογικούς μηχανισμούς.

«Πολλοί άνθρωποι που έχουν αλλοιωμένη αίσθηση όσφρησης στη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης από τον ιό, θα ανακτήσουν την όσφρησή τους μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες, αλλά μερικοί όχι. Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την υποομάδα των ανθρώπων που συνεχίζουν να έχουν επίμονη απώλεια όσφρησης επί μήνες ή και χρόνια μετά τη μόλυνσή τους από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Τα ευρήματά μας είναι εντυπωσιακά, καθώς μοιάζουν με ένα είδος αυτοάνοσης αντίδρασης στην ίδια τη μύτη», δήλωσε ο δρ Γκολντστάιν.

Πάντως οι ερευνητές χαρακτήρισαν ενθαρρυντικό ότι, παρά τη βλάβη στους οσφρητικούς νευρώνες, ορισμένοι τουλάχιστον από αυτούς φαίνεται να διατηρούν εν μέρει την ικανότητα αποκατάστασης της λειτουργίας τους σταδιακά. Οι επιστήμονες ελπίζουν επίσης ότι, τώρα που φώτισαν τον βιολογικό μηχανισμό της βλάβης, θα βρουν νέες θεραπείες για το πρόβλημα, ώστε να μπορούν να αποκαθιστούν σε ένα βαθμό τουλάχιστον την αίσθηση της όσφρησης.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Δεκεμβρίου 2022 - 20:40

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
21:50
Νεκρός ηγέτης της Χεζμπολάχ από Ιραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό - Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρησή του
21:32
Το Κυπριακό θα τεθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
21:28
Νέο θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 16χρονο
21:17
Μπάιντεν: Η επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ρεαλιστικό ενδεχόμενο
21:13
[ΒΙΝΤΕΟ] Έκκληση Γιώργου Σαββίδη να γίνει σεβαστή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
20:23
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025
20:17
4 άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό
20:11
Παραμείνουν τα υφιστάμενα μέτρα και η μετακίνηση φιλάθλων αποφάσισε η ΚΟΠ
17:53
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι
17:49
Η ΡΑΕΚ ενέκρινε τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
17:32
Τόνοι βοήθειας για δυσπραγούντες συνανθρώπους μας
17:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.