Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίο συγκάλεσε τη Διάσκεψη, υπογράμμισε ότι σε πρώτη φάση, στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών, για έναν οδικό χάρτη τερματισμού της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας - και εν συνεχεία η αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης, μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Εξήγησε ότι, ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει τη διανομή βοήθειας και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα συνοδεύονται από διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας λύσης δύο κρατών.
Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, τόνισε πως, "ο παλαιστινιακός λαός δεν πρόκειται να αποχωρήσει, αλλά θα παραμείνει στα εδάφη του".
Στη δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως η παρούσα κρίση όπως και άλλες, διδάσκουν ότι δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις.
Υπογράμμισε τους κινδύνους για τις χώρες της περιοχής, προσθέτοντας ότι Αίγυπτος και Ιορδανία φέρουν ήδη τεράστιο βάρος μεταναστευτικών ροών, όπως και η υπόλοιπη περιοχή.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η τρομοκρατία είναι μια κοινή απειλή για όλες τις χώρες και ανέδειξε το γεγονός ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.
Αναφορικά με την αντίδραση του Ισραήλ, σημείωσε ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα πρέπει πάντα να ασκείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη για αποκλιμάκωση και μόνιμη διευθέτηση του προβλήματος, σημειώνοντας πως είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των αμάχων.
Κατά τη διάσκεψη, άραβες ηγέτες καταδίκασαν τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, απαιτώντας ανανέωση των προσπαθειών για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και τερματισμό της βίας.
Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, καταδίκασε την "παγκόσμια σιωπή", όσον αφορά τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα, προτρέποντας την ίδια στιγμή, σε αμερόληπτη προσέγγιση της διαφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
"Το μήνυμα το οποίο λαμβάνει ο αραβικός κόσμος, είναι ότι οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν λιγότερη σημασία απ' αυτές των Ισραηλινών", δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή μπορεί να επέλθει μόνο μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, στη βάση των δύο κρατών.
Υπογράμμισε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, πάντοτε σε συμφωνία με το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως οι προσπάθειες της Αθήνας εναρμονίζονται με τους Ευρωπαίους εταίρους της, εκφράζοντας ετοιμότητα να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της κρίσης.
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ
ΝΠ/ΑΙΜ / ΕΜ
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτωβρίου 2023 - 18:50
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚhttps://news.rik.cy/el/article/2023/10/21/proedros-khristodoulides-den-uparkhoun-pagomenes-sugkrouseis-uparkhoun-kindunoi-apo-ten-apousia-luseon/