Διάκριση σε Έλληνα Ερευνητή από την Αμερικανική Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής

Το ετήσιο βραβείο αριστείας "Curt Stern" αποφάσισε να απονείμει για πρώτη φορά σε Ελληνα επιστήμονα η Αμερικανική Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής (American Society for Human Genetics - ASHG).

Ο Νίκος Κατσάνης είναι Διευθυντής του Κέντρου Μοντελοποίησης Ανθρώπινων Νοσημάτων, Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και διακεκριμένος Καθηγητής Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ.

Το ετήσιο αυτό βραβείο, φέρει το όνομα του διακεκριμένου γενετιστή Curt Stern και αναγνωρίζει ερευνητές γενετικής και γονιδιωματικής, οι οποίοι έχουν εξαιρετική επιστημονική συμβολή στον τομέα κατά την τελευταία δεκαετία. Το βραβείο, το οποίο θα περιλαμβάνει τιμητική πλακέτα και χρηματικό βραβείο 10.000 δολαρίων, θα απονεμηθεί στις 17 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του 67ου ετήσιου συνεδρίου του οργανισμού στο Ορλάντο της Φλόριντα.

"Είμαι βαθιά συγκινημένος από την τιμή αυτή", δήλωσε ο Δρ. Κατσάνης. "Δεν μπορώ να εκφράσω επαρκώς πόσο ευχάριστο είναι να αναγνωρίζεται το έργο μας από τους συναδέλφους μου, τους συνεργάτες μου, και τους δια βίου μέντορές μου".

Ο Δρ. Κατσανής ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Γενετική μελετώντας το σύνδρομο Bardet-Biedl (BBS). Η έρευνά του έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη αρκετών γονιδίων που σχετίζονται με την ασθένεια και καθιέρωσε τις κροσσωπάθειες ως διακριτή κατηγορία ασθενειών. Το εργαστήριό του συνεχίζει να διερευνά τις μοριακές αιτίες πίσω από τις βλαβερές διαταραχές, δίνοντας έμφαση στους ρόλους σηματοδότησης των κυτταρικών κροσσών, τους μηχανισμούς με τους οποίους αλληλεπιδρούν τα γονίδια για να προκαλέσουν σπάνιες γενετικές διαταραχές αλλά και πιθανές θεραπείες.

Το 2009 ίδρυσε το Κέντρο Μοντελοποίησης Ανθρώπινων Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Duke, το οποίο στοχεύει στη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών κλάδων και στην ανάπτυξη βιολογικών εργαλείων για τη μελέτη μεταλλάξεων των γονιδιωμάτων που σχετίζονται με ασθένειες του ανθρώπου.

Ο Δρ. Κατσάνης είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής από το 2001, συμμετείχε στην Επιτροπή Προγραμματισμού των επιστημονικών δράσεων της Εταιρείας και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της από το 2016. Η επιστημονική δουλειά του έχει αναγνωριστεί και από άλλες επιστημονικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, έχει λάβει το βραβείο διακεκριμένου ωέου ερευνητή από την Αμερικανική Εταιρεία Νεφρολογίας το 2009 και το βραβείο E. Mead Johnson από την Εταιρεία Παιδιατρικής Έρευνας το 2012.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 ερευνητικές πρωτότυπες εργασίες, ανασκοπήσεις και κεφάλαια βιβλίων. Εως σήμερα έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις σε 25 χώρες ενώ κάθε χρόνο δίνει σειρά διαλέξεων σε ελληνικά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:10

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαΐου
Γιασάρ Γκιουλέρ: Προσπαθούμε πλέον να αναπτύξουμε τη φιλία με την Ελλάδα μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης
22:39
Σερβία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση του Μίλος Βούτσεβιτς
22:16
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 2η Μαΐου 2024
21:47
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει την χειρότερη οικονομική επίδοση μεταξύ των χωρών του G7 το επόμενο έτος
21:40
Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ, σύμφωνα με Bloomberg
21:25
Τη δέσμευση για συνέχιση των προσπαθειών για ελαχιστοποίηση της παράνομης χρηματοδότησης, εκφράζει το Υπουργείο Οικονομικών
20:56
Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα», δηλώνει ο αρχηγός της Χανίγια
20:21
ΟΗΕ για Γάζα: Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται στα 30 με 40 δισ. δολάρια
18:48
Το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ
18:19
Υπουργική Σύνοδο για το Μεταναστευτικό θα φιλοξενήσει η Κύπρος στις 17 Μαϊου
17:47
Τμήμα Μετεωολογίας: 3ο Δελτίο Καιρού 2/5/24
17:41
Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο αριθμός των οχηματαγωγών πλοίων που αφίχθηκαν στο λιμάνι Λεμεσού
17:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.