Αισιοδοξία Βρετανών ερευνητών στη μάχη κατά του καρκίνου

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο δηλώνουν ότι μία νέα θεραπεία για τον καρκίνο θα μπορούσε στο μέλλον να αποτρέπει τους θανάτους από τη νόσο.

Μιλώντας στην Daily Telegraph, οι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας εξηγούν ότι η άμυνα του οργανισμού του κάθε ασθενή θα μπορούσε να ενισχύεται με τη μεταμόσχευση ισχυρών ανοσοποιητικών κυττάρων από άλλους ανθρώπους.
Η μέθοδος θα αρχίσει να εφαρμόζεται κλινικά σε ασθενείς το ερχόμενο έτος και η ομάδα δηλώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία «τραπεζών» όπου θα αποθηκεύονται έτοιμα προς μεταμόσχευση αυτά τα υγιή απρόσβλητα κύτταρα.
Ο καθηγητής Έιντριαν Χέιντεϊ, ειδικός στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, λέει ότι οι επιστήμονες και οι γιατροί θα μπορούσαν στο μέλλον να λειτουργούν περισσότερο σαν «μηχανικοί», «αναβαθμίζοντας» δηλαδή τον οργανισμό ενός ασθενή αντί να τον υποβάλλουν σε τοξικές χημειοθεραπείες.
«Βλέπουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα με κύτταρα που ονομάζονται ‘φυσικοί δολοφόνοι’. Είμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά υπάρχουν ασθενείς που θα τα λάβουν εντός του νέου έτους και το μεθεπόμενο έτος και το καλό χαρακτηριστικό, αντίθετα με άλλες ανοσοθεραπείες, είναι ότι αυτά τα κύτταρα δεν απορρίπτονται (από τον οργανισμό)», δηλώνει ο Βρετανός καθηγητής.
Συμπληρώνει ότι αυτή η μέθοδος δημιουργεί τη δυνατότητα δημιουργίας «τραπεζών κυττάρων» που επιτίθενται στον καρκίνο, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για τον καθένα εντός ωρών.
«Δεν έχουμε φτάσει ακριβώς εκεί ακόμα. Αλλά αυτό προσπαθούμε τώρα. Υπάρχει κάθε δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων τραπεζών κυττάρων», λέει ο καθηγητής Χέιντεϊ.
Όπως εξηγεί η Telegraph, μέχρι φέτος οι επιστήμονες πίστευαν ότι ήταν αδύνατο να εισαχθούν στον οργανισμό ενός καρκινοπαθούς ισχυρά ανοσοποιητικό κύτταρα από έναν ξένο οργανισμό, διότι τα φάρμακα που χρειάζονταν για να διασφαλιστεί ότι τα κύτταρα δε θα απορρίπτονταν από τον οργανισμό του ασθενή ήταν τόσο ισχυρά που ακύρωναν τα οφέλη της μεταμόσχευσης.
Αυτό άλλαξε μέσα στο 2018 με τη διαπίστωση ότι τα ισχυρά ανοσοποιητικό κύτταρα, σε αντίθεση με άλλα κύτταρα, μπορούν να επιβιώσουν σε έναν νέο ανθρώπινο οργανισμό.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:37

Τελευταιες Ειδησεις

29 Απριλίου
Μισέλ: Θεμελιώδες στοιχείο για τα ευρωτουρκικά το Κυπριακό - Φιλοδοξίες για διεύρυνση της ΕΕ
19:26
Πρόεδρος: Προετοιμάζεται πλατφόρμα για παρακολούθηση του έργου της κυβέρνησης
19:16
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
18:10
Για σημαντικές νίκες επί των ουκρανικών δυνάμεων κάνει λόγο η Μόσχα - Το Κίεβο λέει ότι απέκρουσε μπαράζ ρωσικών επιθέσεων
17:59
Ελεύθερος ο 82χρονος Χρύσανθος μετά την απονομή προεδρικής χάριτος
17:46
MED9: Ενίσχυση των κοινών προσπαθειών ζήτησε από τους ομολόγους της η υπουργός Γεωργίας
17:34
Πρώτη η Κύπρος στις επιστροφές παράτυπων μεταναστών είπε ο Ιωάννου
17:29
Έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο ο Πολύκαρπος Μιχαήλ - Παρασύρθηκε από όχημα
17:24
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 29/04/24
17:00
Ελπίδες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου με φόντο τις συζητήσεις στο Κάιρο
15:59
Στεφάνου: Πεδίο δράσης και διεκδίκησης για το ΑΚΕΛ το Ευρωκοινοβουλίο
15:43
Η Αστυνομία συνέλαβε άντρα 47 ετών για δύο υποθέσεις εμπρησμού
14:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.