Ρύθμιση των βακτηρίων του εντέρου με αλλαγή διατροφής ή προβιοτικά

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος, μπορουν να βοηθηθούν, ρυθμίζοντας τους μικροοργανισμούς του εντέρου τους με προβιοτικές ή μη προβιοτικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή της διατροφής, αποκαλύπτει μια νέα ανασκόπηση μελετών.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενικής ψυχιατρικής «General Psychiatry», εξετάζει κατά πόσο η ρύθμιση της μικροχλωρίδας (μικροβιώματος) του εντέρου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα άγχους. Ερευνητές από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σανγκάης έκαναν ανασκόπηση σε 21 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 1.503 ανθρώπους. Οι 14 από τις μελέτες είχαν χρησιμοποιήσει παρεμβάσεις με προβιοτικά, ενώ οι υπόλοιπες επτά μη προβιοτικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή της καθημερινής διατροφής. Συνολικά, φάνηκε ότι από τις 21 μελέτες οι 11 είχαν θετική επίδραση στα συμπτώματα του άγχους, το οποίο σημαίνει ότι πάνω από τις μισές έρευνες (52%) επιβεβαίωσαν την αγχολυτική αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 36% των προβιοτικών παρεμβάσεων είχαν θετικά αποτελέσματα στο άγχος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μη προβιοτικές παρεμβάσεις ήταν 86% (έξι στις επτά). Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν οι συνήθεις θεραπείες για το άγχος συνδυαστικά με τις παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου, τα θετικά αποτελέσματα ήταν εμφανή μόνο στις περιπτώσεις των μη προβιοτικών παρεμβάσεων. Οι ερευνητές υποστήριξαν πως ενδέχεται οι μη προβιοτικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή της διατροφής, να είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικές, επειδή έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην ανάπτυξη των βακτηρίων στο έντερο, από ό,τι η εισαγωγή συγκεκριμένων βακτηρίων μέσω των προβιοτικών συμπληρωμάτων. Σχεδόν καμία από τις έρευνες δεν ανέφερε σοβαρές παρενέργειες λόγω των παρεμβάσεων και μόνο τέσσερις έκαναν λόγο για ξηροστομία και διάρροιες.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που υπάρχουν σε ορισμένες τροφές και θεωρούνται «καλά» βακτήρια, γιατί αποτρέπουν τα επικίνδυνα βακτήρια από το να εγκατασταθούν στο έντερο. Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://gpsych.bmj.com/content/32/2/e100056 ΜΛΥ-ΠΔΡ © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:37

Τελευταιες Ειδησεις

29 Απριλίου
Κοινά έργα αναμένεται να ανακοινώσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν
05:54
Σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους Κοινοτικών Συμβουλίων
05:46
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν - Ιλχάμ Αλίγεφ
05:40
Χαμάς: Κανένα μείζον πρόβλημα στο αιγυπτιακό σχέδιο εκεχειρίας
05:36
Ξαναρχίζει τη δράση της η World Central Kitchen
05:29
Έντονες διπλωματικές διεργασίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
05:20
28 Απριλίου
Μπάιντεν και Νετανιάχου μίλησαν για την απελευθέρωση των ομήρων και για εκεχειρία
22:23
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 28 Απριλίου 2024
22:00
Στην ηρωική έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, αναφέρεται η Σακελλαροπούλου
21:48
Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία στο Μπανγκλαντές, εν μέσω καύσωνα
19:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 28/04/24
19:13
Το Ισραήλ θα ακούσει τους προβληματισμούς των ΗΠΑ πριν από την εισβολή στη Ράφα
19:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.