Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το επιστέγασμα μιας επίπονης προσπάθειας

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός στη συγχρονη ιστορία, αλλά και το επιστέγασμα μιας επίπονης προσπάθειας με θετικότατες επιπτώσεις στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλώντας παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν,σε εκδήλωση στο Προεδρικό για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κύπρου επέφερε τεράστια οφέλη σε όλες της εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Απευθυνόμενος στην Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι ερμηνεύει την παρουσία της ως ένδειξη της μεγάλης σημασίας που προσδίσει στη νέα γενιά των Ευρωπαίων.

Υπογράμμισε παράλληλα τα αισθήματα χρέους ένεκα του γεγονότος ότι πρέπει να παραδωθεί στη νέα γενιά ένα επανενώμενο κρατος, το οποίο θα βρίσκεται στον πυρήνα των Βρυξελλών με ενεργό ρόλο και θα έχει εποικοδομητική συμβολή στην περαιτέρω ολοκλήρωση της Ενωσης.

Οι νέοι, υπέδειξε, αποτελούν το μέλλον της Ευρωπης και υπογράμμισε τις δυνατότητες που παρέχει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να διακινούνται ελεύθερα, να σπουδάζουν και να εγκαθίστανται στην επικράτειά της.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επενδύει στην Ευρώπη για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου.

Στο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι είναι πολύ συγκινητικό να βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι το νησί είναι ένα από τα μέρη στα οποία γεννήθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός.

3942.jpg

Σημείωσε ότι η ιδιότητα του μέλους της Ένωσης μεταμόρφωσε την Κύπρο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αλλά και στις υποδομές, οι οποίες, όπως τόνισε, επεκτείνονται χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Η Πρόεδρος της Κομισίον είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση άνοιξε μια ήπειρο γεμάτη δυνατότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τον καιρό της πανδημίας με την εμβολιαστική κάλυψη των Ευρωπαίων.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ευχαρίστησε την Κύπρο για τον ανθρωπιστικό διάδρομο " Αμάλθεια" προς τη Γάζα, λέγοντας ότι το νησί έγινε κέντρο αλληλεγγγύης όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για την υφήλιο.

Έχετε καταστεί, τόνισε, ένα νέο κέντρο βάρους για την Ευρώπη.

Καταλήγοντας η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια Ενωση, αλλά το σπίτι μας και ευχήθηκε να δεί την Κύπρο να επανενώνεται.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, φύτεψαν δένδρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου.

Η δενδροφύτευση έγινε παρουσία δεκάδων μαθητών και μαθητριών σχολείων της Κύπρου.

Στη Βηρυτό μεταβαίνουν αύριο, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπου θα έχουν συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Πρόεδρος της Κομισιόν θα ανακοινώσει πακέτο οικονομικής στήριξης προς τον Λίβανο, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Μετά την επίσημη υποδοχή από τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, αντιπροσωπείες των τριών μερών θα πραγματοποιήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής της χώρας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συνοδεύεται από τυς υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον Διοικητή της ΚΥΠ.

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Μαΐου 2024 - 21:02

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

15 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 15 Μαΐου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αξιωματούχοι εξήραν τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου για την πρωτοβουλία "Αμάλθεια"
21:49
Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας αμφισβητεί τα μεταπολεμικά σχέδια του Νετανιάχου
21:39
Αμάλθεια: Πλοίο με βρετανική βοήθεια για τη Γάζα, φορτώθηκε στη Λάρνακα
20:33
Ελλάδα: 16 πτητικά μέσα της Τουρκίας εισήλθαν παράνομα στο FIR Αθηνών
20:25
Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν καταδικάζουν την απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο
20:19
ΗΠΑ: Πέραν των 70 βουλευτών καλούν την κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην Τουρκία
20:08
Άγνωστο το κίνητρο του 71 ετών φερόμενου δράστη της απόπειρας δολοφονίας Φίτσο
19:54
Βουλή: Πρόταση για συμπερίληψη στο "Πόθεν Έσχες" των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας
18:59
Συγκλονισμένος ο Πρόεδρος από την απόπειρα δολοφονίας Φίτσο -Καταδικάζει η Αννίτα
18:12
Απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού -Κρίσιμη η κατάστασή του
17:30
Στις φλόγες παλιό σινεμά στη Λεμεσό -Απομακρύνθηκαν ένοικοι γειτονικής οικοδομής
17:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.